Dobré zprávy. Povodňové stavy na Orlici i Labi sice trvají, hladiny ale už začaly pozvolna klesat

27. prosinec 2023 08:51

Hladiny rozvodněných řek v Královéhradeckém kraji pozvolna klesají. Na odvolání povodňových stavů je ale stále brzy a řada míst v regionu dál zůstává zaplavená. Rozsáhlá zatopená území jsou od pondělí v okolí řeky Orlice, kde aktuální informace zjišťoval i reportér David Macháček.

Čtěte také

Situace už je i na první pohled viditelně o něco lepší. Když jsem tu byl předevčírem, v pondělí 25. prosince, tak se ten proud, nevím jestli lze říci řeky, protože Orlice prakticky zmizela z krajiny a vše bylo jedno obrovské zalité území, valil mnohem silněji než nyní. Ale okolí zůstává zalité vodou.

Dobrá zpráva ale je, že hladina Orlice ze 3. povodňového stupně už poklesla na 2. povodňový stupeň. To nastalo včera po 22. hodině. Nyní je tedy její hladina zhruba o 20 centimetrů níže, než když při povodni kulminovala.

Pokud bych to převedl na čísla, tak při kulminaci byla výška hladiny 383 centimetrů a za vteřinu tady teklo 200 kubíků vody. Teď je momentálně hladina Orlice ve výši 363 centimetrů a kubíků zde protéká 160 za vteřinu.

Voda už zaplavila stromy podél Vltavy. Místy je vidět i nepořádek, který proud donesl

Klesají hladiny také na Labi a jeho přítocích?
I tady mohu pokračovat s dobrými zprávami. Aktuální průtok na Labi ve Stanovicích u Kuksu je 90 kubíků za vteřinu. Hladina je ve výši 284 centimetrů. Za posledních 24 hodin zde tedy poklesla o 70 centimetrů. Včera po 20. hodině i tady z onoho červeného, 3. povodňového stupně, hladina poklesla na žlutý, 2. povodňový stupeň.

Čtěte také

Ale stále tu teče 90 kubických metrů vody za vteřinu. A pro porovnání, to je přibližně čtyřikrát více, než je obvyklé.

Jaký je výhled počasí na další hodiny a dny?
Důležité je, že noc na dnešek byla v Krkonoších podstatně chladnější než ty předchozí. Ve vyšších polohách dokonce mrzlo a to výrazně zpomalilo tání sněhu. A v nejbližších třech dnech se podle meteorologů nečeká žádný déšť a ani teploty nebudou tak vysoké, jaké byly kolem Štědrého dne či krátce po něm.

Takže hladiny rozvodněných řek v Královéhradeckém kraji by měly nadále klesat a situace by se měla uklidnit.

autoři: David Macháček , baj
Spustit audio

Související