Do saských Drážďan jezdí za nákupy nejen Češi z pohraničí, ale z celé republiky

11. září 2017

Saská metropole Drážďany láká díky své blízkosti české turisty a zákazníky. Už dávno není pravdou, že tam jezdí za kulturou a výhodnými nákupy jen Češi z pohraničí. Vyplývá to z údajů kanceláře DRESDEN.info, která se na české turisty specializuje. Drážďany si podle jejích pracovníků české zákazníky získávají velkým výběrem, slevovými akcemi nebo kvalitou. A tamní obchodníci si jich váží.

„Samozřejmě, že jsou pro nás čeští zákazníci důležití. Často u nás nakupují, nejvíc perníková srdce pro dámy. Přinášejí nám výdělek a bývají velmi milí, musím říct, že nemám žádnou negativní zkušenost. Podle mě Češi do Drážďan jezdí rádi za nákupy. Vídám je chodit s plnými taškami směrem k nádraží. Možná sem jezdí taky za kulturou, ale podle mě hlavně nakupovat,“ říká paní Christiana Jung, která na rušné Prager Strasse prodává perníková srdce a další sladké dobroty.

O tom, že čeští zákazníci jsou důležití, je přesvědčená taky drážďanská radnice. Potvrdila to její mluvčí, Diana Petters: „V každém případě, Češi jsou našimi přímými sousedy, Drážďany nejsou daleko od hranic. Už mnoho let pozorujeme ve městě spoustu českých zákazníků, konkrétně třeba na vánočních trzích. Jsou velmi důležití pro ekonomiku města, obchodníky a jejich výdělky. Češi k nám nejčastěji jezdí za nákupy, ale také třeba do wellnes hotelů, a uristé při svých návštěvách samozřejmě chodí do místních restaurací.“

Jaké konkrétní zboží Čechy nejen v Drážďanech, ale obecně v Německu nejvíc zajímá?

„Na našich facebookových stránkách vidíme, že Češi v Drážďanech nakupují hlavně kosmetiku, drogerii (například prací prášky), módu, a taky jídlo. Pro české zákazníky jsou velmi atraktivní biopotraviny. Z naší zkušenosti s českými zákazníky víme, že v Drážďanech oceňují velké množství obchodů a považují zdejší produkty za kvalitnější. Velkou roli hraje důvěra, kterou ve zboží mají a samozřejmě také výběr, ten tu někdy bývá lepší,“ popisuje paní Susanne Arens z kanceláře Dresden.info, která na svém webu a facebooku nabízí informace v češtině jak pro turisty, tak pro zákazníky.


Podle Susanne Arens hledají Češi v německých obchodech také slevy a výprodeje. Ty bývají u našich západních sousedů mnohem výraznější než v Česku.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio