Digitalizace se chýlí ke konci, ČT spouští poslední velký vysílač

1. říjen 2010

Česká televize dnes spouští na Pradědu poslední digitální vysílač velkého výkonu. Digitální multiplex veřejnoprávní televize tak bude pokrývat 99,6 procenta obyvatel naší republiky. Náklady na digitalizaci dosáhly zhruba jedné miliardy korun.

Česká televize musí podle vládního nařízení ukončit analogové vysílání do června roku 2012. Teď jsou ovšem předpoklady pro urychlení celého procesu, což by přineslo úspory televizím i výhodu divákům. Podle předsedy Národní koordinační skupiny digitálního vysílání v České republice Zdeňka Duspivy to ale v praxi není úplně jednoduché.

„Naráží to na už uzavřené smlouvy mezi televizemi a operátory jednotlivých sítí. Jsou tam i nějaké sankce za urychlení, takže je to věc jednání. My jsem připraveni v případě dohody na rychlejším vypínání spustit s předstihem informační kampaň. Zatím ale platí původně stanovené termíny,“ zdůraznil Duspiva.

Aby bylo digitální pokrytí stoprocentní, budou se v průběhu podzimu spouštět ještě další vysílače malého výkonu. Provoz těchto dokrývačů by měl být dokončen do listopadu příštího roku.

Nástup komerčních multiplexů by měl být ukončen za rok, tedy v říjnu 2011. Už teď se pokrytí digitálním signálem v případě komerčních televizí blíží devadesáti procentům.

autoři: ima , tpa
Spustit audio