Diastáza aneb problém rozestoupení břišních svalů. Dobře vám poradí učitelka pohybu Jolana Novotná

16. březen 2023

Radioporadna o rehabilitaci a našem těle. Jak v něm vše souvisí se vším? Naším hostem je Jolana Novotná, učitelka pohybu, lektorka cvičení pilates, školy pánevního dna a cvičení při diastáze. A zvolili jsme téma právě diastáza. Mohlo by se zdát, že to je problém především u žen, ale není to úplně tak, může se přihodit i mužům. Jde o tzv. rozestoupené břišní svaly.

Čtěte také

Ono se o diastáze hovoří hodně v souvislosti s porodem, ale spíše bych řekla, že to souvisí s těhotenstvím. Protože v tomto období se zvětšuje objem ženského bříška, dochází k velkému napětí břišní stěny a břišních svalů. A tím pádem tam nastává předpoklad, že může dojít k rozestupu čili diastázi.

Já to ale rozděluji na dvě části. Rozestup, to je případ, kdy ustoupí břišní svaly do strany, ale zůstává tam scelená ona šlacha. Ovšem ta když potom už praskne, tak to už je diastáze, kde je skutečně prostup až do vnitřní břišní dutiny. A proto se nabízí, že v těhotenství je předpoklad, že se to může stát. Ale může k tomu dojít samozřejmě i nadváhou, kterou trpí muži, ženy, ale i děti.

Každý si může sám udělat jednoduché vyšetření na diastázu. Abyste ale měli úplnou jistotu, tak je nejlepší dojít si k fyzioterapeutovi.
Jolana Novotná, učitelka pohybu

A může se to také stát třeba i s vývojem, když se jako malé děti svalově vytváříme, tak ta vývojová fáze může přeskočit a ono scelení nenastane. Tedy někteří lidé to mají už v uvozovkách od narození. A muži i ženy se s tímto tématem potýkají úplně stejně.

Jak velký je to problém? Může nám způsobovat nějaké další zdravotní problémy?

Pohyb s láskou a úsměm

Myslím, že třeba spousta lidí o tom ani neví, že takový problém má a v klidu si s tím žijí. Pokud to tak je, tak bych to tak nechala. Není potřeba panikařit a běžet nyní do ordinace a začít to řešit. Ale pokud třeba máte vyhřezlou ploténku nebo problémy s pánevním dnem nebo vás bolívají záda, můžou nastat třeba i problémy s kyčelními klouby, tak tam by to chtělo se na diastázu podívat.

Dokonce může být příčinou i gynekologických obtíží, to znamená třeba bolestivých menstruací a dalších problémů. Pak už pochopitelně je potřeba to řešit.

Můžeme popsat jednoduchý postup jak zjistit, jestli náhodou nemáme rozestoupené břišní svaly?

Čtěte také

Každý si může sám tohle vyšetření udělat. Lehnu si na záda, pokrčím kolena, opřu si chodidla o zem a odhalím se. Protože ten rozestup nasává mezi hrudní kostí a stydkou sponou. A teď se zvednu, jako když se chci podívat na svá kolena. Zvednu se trupem a vložím si prsty právě do onoho prostoru mezi hrudní kostí až po stydkou sponu. A postupně si promačkávám jednotlivá místečka.

Pokud mi ruka volně projde nebo dokonce ucítím, že tam skutečně je prostor, tak je velký předpoklad diastázy. Ale je potřeba ty prsty zabořit trošku hlouběji. Zejména, pokud tam je nějaká tuková rezerva, je potřeba projít skrz ni. Přesto, abyste měli úplnou jistotu, tak je nejlepší dojít na rehabilitaci nebo k fyzioterapeutovi.

Také spousta lektorek jógy nebo pilates, i ve fitness centrech jsou schopny tohle vyšetřit, tedy i tady vám pomohou jednoduše s vyšetřením.

Celou radioporadnu o problému diastázy čili rozestoupených břišních svalů s učitelkou pohybu Jolanou Novotnou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související