Dětské nohy potřebují pro správný vývoj „zdolávat překážky“. Dopřejte jim dostatek zdravého pohybu

13. říjen 2020

Děti potřebují pohyb, na tom se shodneme všichni. Ráda pozoruji děti v přírodě, vidí překážky, skáčou, balancují, přeskakují, prolézají, podlézají. Není v tom žádná věda, jen my k tomu přistupujeme moc vědecky. Zdravá dětská noha potřebuje překážky.

Fyzioterapeutka Mgr. Pavla Brandová se v Jánských Lázních věnuje robotické rehabilitaci. Dnes v naší radioporadně hovoří na téma: správný vývoj dětské nohy.
Snažíme se dětem vytvářet speciální prostředí a speciální cviky, přitom oni potřebují tak málo.

Čtěte také

Když jako fyzioterapeutka řeším nějakého malého pacienta, jehož maminka přijde s tím, že dítko tak nějak „šmajdá a asi má ploché nohy, poraďte, co s tím", moje odpověď většinou zní, dopřejte mu dostatek pohybu. Vše totiž se vším souvisí a málokdy je „problém" v samotné noze.

Často přijdete na to, že dítko má slabší bříško a z toho plyne nastavení pánve, kyčlí, kolen a samotné nohy. Když bychom se na tom podívali jen ze směru od nohy nahoru, tedy nasadili ortopedické boty nebo vložky, chůze by se možná na první pohled zlepšila, ale daný „problém" by to nevyřešilo.

Venku je to snadné, doma trochu horší

Stejné dilema stále vidím u bačkorek na doma. Jsem zastáncem toho, že noha potřebuje volnost. Aby mohla správně reagovat na podněty a tyto informace pak posílat dál. Ale k tomu potřebuje právě tyto podněty. A ty podle mne plochá podlaha nenabízí.

Čtěte také

Inspirovat se můžeme opět v přírodě. Ta nabízí velké možnosti, přímo vybízí, aby se naše tělo zapojilo komplexně. Však si stačí sundat boty a projít se po viklající se kládě.

Myšlenkou programu je ukázat, že i doma můžeme naše děti jednoduše motivovat k pohybu. Podlézt židli, projít se na zemi po silném laně, pohoupat se na prkně, plazit se pod stolem. Je tedy nejen o samotném cvičení, ale i o edukaci a určitém životním stylu.

Proto zde významnou roli musí sehrát rodiče, které je třeba dobře instruovat, poučit a oni sami pak mohou doma vytvořením vhodných podmínek a pomůcek se svými dětmi cvičit.

Mgr. Pavla Brandová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Mgr. Pavlou Brandovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související