Děti z Litvínova se rozhodly pomoci krutihlavům z Krušnohoří – vyrábějí pro ně budky

6. prosinec 2023

Jestli chcete, aby se u vás uhnízdil ptáček krutihlav, vyrobte a pověste mu budku – tak jako děti ze střediska volného času Smajlík v Litvínově, konkrétně z technického kroužku Zkus to a z Dílniček.

„Krutihlav je pták velice zvláštní – už podle jména. Mezi lidmi není moc známý, je úplně jiný než naši ostatní šplhavci,“ popisuje zoolog ústeckého muzea Václav Beran.

Zatímco jeho blízcí příbuzní, strakapoudi a datlové, lezou po stromech a buší hlavou do kůry větví a kmenů, aby si nasbírali potravu, krutihlav tohle nedělá. Je úplně nenápadný, těžko pozorovatelný, a často si ho nevšimnou ani lidé, kterým hnízdí na zahradě.

Děti z litvínovského technického kroužku Zkus to a z Dílniček se pustily do příprav budek pro krutihlavy

Krutihlav je veliký asi jako kos, zbarvený šedě a i zvuk, který vydává, pozornost nepřitahuje – jde o tiché pískání. Zajímavostí je, že patří k potravním specialistům: zaměřuje se na mravence a jejich kukly.

Své jméno krutihlav opravdu získal podle kroucení hlavou: když tohoto ptáka chytnou například ornitologové při kroužkování, kroutí hlavou sem a tam jako had, a je to prý velice legrační pohled.

Krutihlavům se daří po celé Evropě. Mají rádi teplejší prostředí, takže u nás jsou častými obyvateli nížin. Žijí hlavně v místech s otevřenou krajinou, dokonce jim nevadí ani městské prostředí, tedy v případě, že je tam dost potravy.

Budky pro krutihlavy budou mít děti hotové na příští hnízdění

Jestli toužíte takového malého šikulu nalákat k sobě na zahradu, vyrobte a zavěste mu tam budku. Inspirovat vás mohou například děti ze Střediska volného času Smajlík z Litvínova, kteří se právě teď na výrobu budek připravují. V prosinci rozpočítávají materiál a kreslí technické plány, do výroby se pustí v lednu příštího roku.

Do budek pro krutihlavy se pustily děti z technického kroužku Zkus to a z Dílniček. Přijaly tak výzvu společnosti Sev.en Česká energie, která se na jejich vzniku finančně podílí.

Vedoucí Střediska volného času Smajlík Michal Tarant vysvětlil, proč výzvu budky vyrobit přijali: „Chceme podpořit přírodu, chceme podpořit návrat krutihlava do naší oblasti, a protože jsme byli osloveni, tak jsme na to kývli.“

Spustit audio