Desítky lidí se obrací na informační linky, které hradecký magistrát zřídil kvůli pomoci občanům

20. březen 2020

Stovky lidí zatím požádaly o pomoc na informačních linkách, které v souvislosti s koronavirem zřídila některá města v Královéhradeckém kraji. Například na zvláštní telefonní čísla hradeckého magistrátu se obrátily desítky lidí. Podle očekávání je největší zájem o zprostředkování nákupů. 

Podle primátora Alexandra Hrabálka z ODS zatím úředníci odbavují jednotlivé požadavky plynule a bez větších komplikací. Průběžně lidé volají na všechna tři čísla.
„Jsou relativně využívána. Ale i to, že tam nemáme stovky hovorů, svědčí o tom, že si lidé dokáží pomoci sami. A z toho máme obrovskou radost."

Prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc., primátor Hradce Králové, ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Město je připravené řešit krizové situace u lidí, kteří nemají nikoho z příbuzných či blízkých, kdo by jim v těchto dnech pomohl. Pro tyto případy je možné využít poradenské telefonní linky města.

INFORMAČNÍ LINKY MĚSTA HRADEC KRÁLOVÉ:

607 041 577

607 042 086

607 042 219

Žádosti o nákupy nebo například o vyzvednutí léků v lékárně nejsou ale jediným tématem - volající chtěli třeba i právní pomoc. Mimochodem i s tím si úředníci dokázali poradit.

Magistrátní infolinky jsou v provozu každý všední den

Město se snaží o to, aby informace o číslech byly co nejdostupnější.
„Volat mohou lidé mezi 8:00 až 16:00 od pondělí do pátku. Máme tři čísla, která jsme umístili i na letáky, které se snažíme rozprostřít po celém městě. Vyšla nám vstříc média, kterým velmi děkujeme za to, že ta čísla publikují. Včetně ČT24 kde běží na horní liště. A samozřejmě jsme těmito čísly také nakrmili naše sociální sítě."

Čtěte také

Nadále - i když ve velmi omezeném režimu - funguje také samotný magistrát. Tam můžete vyrazit pouze ve středu mezi 13 a 16 hodinou.

Prioritou jsou v téhle chvíli hlavně osobní doklady, říká Alexandr Hrabálek.
„Skutečně se vyřizují jen ty nejdůležitější záležitosti. Ale chtěl bych veřejnost požádat, aby opravdu magistrát v této oblasti využívala zcela výjimečně pouze pro naprosto důležité případy a pokud možno, aby se lidé snažili domluvit napřed telefonicky."

Město spolupracuje například i s hradeckými skauty

Ti jsou připraveni některým volajícím nakoupit potraviny nebo vyzvednout léky. Jak to celé funguje, popisuje předseda skautů Tomáš Merta.
„Pokud občan něco potřebuje, tak je ideální aby od 8:00 do 16:00 zavolal na tísňovou linku magistrátu. Magistrát to předá kontaktní osobě, kterou je u nás pan Žáček a ten zorganizuje dobrovoníky. Na základě jeho pokynů vyjíždíme."

V souvislosti se stávající situací dochází k dalšímu uzavírání mateřských škol. 

Podrobný přehled, který je pravidelně aktualizován, naleznete ZDE.

autoři: Tomáš Lörincz , baj | zdroj: Statutární město Hradec Králové
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.