Denisa Hejlová: Nová sociální síť Threads by měla být v Evropě spuštěna už zítra. Musk zuří

12. červenec 2023

Nová sociální síť Marka Zuckerberga, šéfa americké společnosti Meta Platforms, nasbírala za pouhých pět dní své existence přes 100 milionů uživatelů. V Evropě zatím dostupná není. Co nového síť nabízí? A proč nejmladší generace v Česku preferuje síť TikTok? Denisa Hejlová, odbornice na strategickou komunikaci, v audiozáznamu ještě přiblíží, zda jsou konspirace a dezinformace v ČR na vzestupu, a podívá se na boj internetových memů proti válce.

Podle stanice BBC předčila nová sociální síť v získávání nových uživatelů dokonce program chat GPT, který hranice sta milionů uživatelů dosáhl až za dva měsíce. O specifickou novinku přitom nejde.

„Podle posledních informací by se síť Threads měla v Česku spustit už zítra. Jde o rozšíření velmi populární sítě Instagram. Jeho uživatelé si přes své účty mohou toto velmi snadno rozšířit. Podle odborníků na sociální média by mělo v podstatě jít o aplikovaný konkurenční Twitter do Instagramu,“ přibližuje v pořadu Jak to vidí... garantka oboru strategická komunikace z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Denisa Hejlová.

Vyříkají si to v ringu?

To, že se sociální sítě inspirují jedna od druhé a přejímají to, co má druhá síť lepší, je samozřejmě běžná praxe. Společným cílem všech poskytovatelů sociálních médií je přitáhnout k sítím co nejvíce lidí a udržet je při sledování co nejdéle. Majitel konkurenčního Twitteru Elon Musk však nyní kvůli údajné krádeži know-how hrozí žalobou.

Čtěte také

Síť Twitter má aktuálně kolem 350 milionů uživatelů a od převzetí Elonem Muskem se potýká s kritikou. Naposledy uživatele rozladil třeba zavedený denní limit na počet zobrazených příspěvků. „Digitální komunita se teď hodně baví tím, že se jedná o zápas Muska s Zuckerbergem, a to dokonce možná i opravdový. Nezapomínejme ale na to, že to jsou především podnikatelé, kterým jde o podnikatelské zájmy – o to, kdo bude mít větší dosah, více sledujících, a tím pádem kdo více vydělá na prodeji reklamy,“ vysvětluje Hejlová.

Pod společnost Meta Platforms spadají kromě Instagramu také v Česku nejsledovanější sociální síť Facebook nebo komunikační aplikace WhatsApp. Hodně sledovaný je také kanál YouTube. „Často jsme uzavření jenom v našem světě. Z globálního pohledu je ale v každé zemi světa oblíbené jiné digitální médium. Twitter je například v Česku méně sledovaný. Naopak obrovský nárůst vidíme za poslední rok u aplikace TikTok, zejména u nejmladší generace, a to i přes bezpečnostní varování, která byla vydána.“

Obsah podle nálady

Oblíbenost sítě, která nabízí krátká videa, spočívá podle Hejlové v tom, že má mnohem lepší algoritmus na sledování. „To znamená, že vám skutečně nabízí takový obsah, který je podle vaší momentální nálady ten nejvhodnější.“

Čtěte také

Má to ale i svá rizika. „Když se cítíte hůř, může vám TikTok nabízet takový obsah, který vám špatnou náladu ještě posílí. Samozřejmě to pak může mít dopad na duševní zdraví, zejména nejmladší generace.“

Mnohem méně sledovanou sítí v Česku je pak LinkedIn. Z profesních důvodů ji sleduje něco kolem dvou milionů uživatelů. „Kromě toho ale, že se obliba sociálních sítí liší region od regionu, spadají do toho ještě i regulace. Třeba obsah sítě TikTok v Číně je úplně jiný. Čínská vláda velmi silně zasahuje do toho, co na sociální média ještě pustí, a co ne. Stejně tak celou řadu sociálních sítí, která my jsme zvyklí sledovat, si v Číně prostě nepustíte,“ uzavírá Denisa Hejlová.

Spustit audio

Související