Den Horské služby: Jak se slouží v Jizerkách a Krkonoších

V pátek 24. března 2023 uplyne 110 let ode dne, kdy na hřebeni Krkonoš zahynul Bohumil Hanč a jeho přítel Václav Vrbata, který se pokoušel o jeho záchranu. Tento den se slaví jako Den Horské služby.

Čtěte také

Dramatická změna počasí, kdy se zpočátku hezký jarní den změnil v krutou vánici a orientaci ztěžující mlhu, stála za tragédií Bohumila Hanče a Václava Vrbaty, závodníků, kteří zahynuli na hřebeni Krkonoš 24. března 2013. První díl seriálu varuje před rozmary počasí, ke kterým na horách může dojít.

V Libereckém kraji jsou hned dvě pohoří, která mají svoje Horské služby: Jizerské hory a Krkonoše. S jejich náčelníky Pavlem Cingrem z Krkonoš a Davidem Savickým z Jizerských hor si na stanicích Špindlerův Mlýn a Ještěd redaktor Jaroslav Hoření povídal o tom, jaké podmínky musí splňovat zájemci o práci horských záchranářů.

Oba pánové také, ve třetím díle, popsali, jaké má Horská služba vybavení a jak spolupracuje s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému.

Ač Jizerské hory ani Krkonoše nejsou velehorami, mohou být pro návštěvníky nebezpečné; a co jeden zvládne, může být pro jiného nepřekonatelné. David Savický a Pavel Cingr přiblížili také nebezpečná místa a jevy, se kterými se v horách turisté mohou setkat.

Seriál uzavírá Desatero zásad horské služby pro pohyb v horách.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.