„Dělal jsem věci, které mi nepřísluší.“ Rozhovor s Josefem Formánkem o šamanismu i alkoholismu

11. červen 2018

Poslechněte si povídání o natáčení filmu Úsměvy smutných mužů s Jaroslavem Duškem, o démonu jménem alkohol, o cestování i psaní.

„Nikdy jsem nezkoušel dělat věci mezi nebem a zemí. Ale dělal jsem věci, které mi nepřísluší,“ přiznává Josef Formánek na svou zkušenost mezi Mentawejci. „Jeden šaman měl sen, že se mám stát šamanem. Nabídl mi to a já po tom skončil, protože jsem byl mladej nadšenej kluk. Že uvidím, co je za tou oponou. Ale to bylo jenom sobecký.“

„Chtěl jsem to dělat jen pro svoje vlastní potěšení zjistit, co je za tou oponou. Nedocházelo mi, a došlo mi to až teď, že kdybych se stal právoplatným šamanem, tak bych to lidu kmene Mentawej nikdy nevrátil. Sobecky bych s tím odjel do Čech, kde bych to nemohl používat. Dnes to vidím tak, že to nebylo úplně šťastný rozhodnutí, ale už ho nezměnit. A asi bych do toho znovu nešel.“

Proč si myslí, že protialkoholní léčebnu by si měli zkusit i abstinenti? Proč věří, že žijeme v mysli Boha? Jak se podílí na filmu podle své vlastní knihy Úsměvy smutných mužů? Poslechněte si ze záznamu.

Jitka Novotná a Josef Formánek
autoři: Jitka Novotná , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.