Dědkostav pečuje o zříceninu hradu Potštejn. Jde o seniory, kteří opraví vše, co je potřeba

22. duben 2018 09:55

Zřícenina hradu Potštejn na Rychnovsku si každoročně žádá opravy. O ně se stará skupina dobrovolníků, která si říká Dědkostav. Jde o tamní seniory, kteří ve svém volném čase opravují vše, co je potřeba. Právě v těchto dnech pracují na druhé vstupní bráně Potštejnu, kde je také zastihla reportérka Jana Házová při poradě s archeologem. 

„Navázat to. Aby se provázalo nároží," říká archeolog Bohumír Dragoun. Co tady přesně kontroluje a domlouvá? „Jsme na druhé bráně hradu Potštejna. Stojíme v hradním příkopu, který je hodně zajímavý tím, že tady máme takovou podivnou změť zdí. A když se podíváte na tuto zeď, tak jsou tady vidět různé stavební fáze. A nahoře jsou dokonce patrné místnosti. A my se snažíme ještě předtím, než to pánové zakonverzují, než dozdí to opadané zdivo a zpevní to, tak chceme zachytit co nejvíc informací. Abychom věděli něco o vývoji této stavby."

O co se tady skupina seniorů snaží?

„Opravujeme původní zdi do takového stavu, aby nehrozilo padání kamenů, nebo nějaké nebezpečí pro návštěvníky hradu," říká za Dědkostav Jiří Neugebauer.

Zde staví Dědkostav. Důchodci parodují oznámení velkých stavevních firem

Pokud budete tu svou dobrovolnickou skupinu dlouho udržovat, tak tady možná bude za nějaký čas stát kompletně celý hrad?

„Celý hrad bude stát, ale co pořídíme opravit, to se uvidí," směje se Jiří Neugebauer.

A doplňuje: „Jsme parta místních důchodců a baví nás to. Tady v příkopě opravíme tuto zeď. A tady se můžete podívat druhou bránou, zase budeme opravovat celý bok hradní zdi. Máme práci na celé léto, až do září."

Nezávislý starosta Potštejna Petr Dostál odpovídá na otázku, jak se mu zamlouvá taková parta nadšenců, která opravuje zdejší památku: „My jsme samozřejmě moc rádi, že se skupina těchto seniorů dala dohromady. A využívají svůj volný čas pro nás pro všechny. Tím, že na hradě zachraňují, co se zachránit dá. A rekonstruují zbytky a torza zdí, které se zde nalézají,"

Víte, co je to Dědkostav? Důchodci, kteří staví a opravují hrad Potštejn. Mají na to chuť a čas

Jak to tady vypadalo, že Dědkostroj začal? „To je těžko popsat. To byste se musela podívat do expozice ve čtvrté bráně. Ale moc z toho hradu už tady nebylo. A to, co zbývalo, tak bylo v tak havarijním stavu, že v současné době by tady po těch letech nestálo už skoro nic. Nejlépe je to vidět na hradním nádvoří, kde na té maltě poznáte, co všechno tam už musel Dědkostav dolepit. A také všechny přístupové koridory jsou opravené díky nim," uzavírá Petr Dostál.

Spustit audio

Související