David Storch: Motýlů u nás neubývá kvůli velkým lánům řepky

3. červenec 2019

Často parodovaný výrok premiéra Babiše znovu upozornil, že u nás vymřelo asi 10 % druhů motýlů a jiného hmyzu. Může za to ústup tradičního zemědělství.

„Ubývá hmyzu. A motýle Andreje Babiše jsou v tomhle ohledu důležití. Na nich se to poprvé ukázalo. Úbytek motýlů byl u nás první dobře dokumentovaný případ ubývání nějakého hmyzu. Čeští ekologové na to upozorňují nejméně 20 let,“ říká v pořadu Jak to vidí... biolog David Storch.

Motýli reprezentují ostatní hmyz

„Ale neubývají jenom motýle. Ti motýli reprezentují i ostatní hmyz, ale mají tu výhodu, že se o nich něco ví. My víme, že populace běžných druhů motýlů klesly. Asi 10 % druhů motýlů a pravděpodobně i jiného hmyzu u nás vymřelo.“

Logo

Spousta druhů jako hnědásek osikový nebo některé druhy modrásků a okáčů mají poslední zbytkové populace, o které se ochranáři starají, aby nezanikly.
David Storch

„Lidé si myslí, že za úbytek hmyzu může nástup průmyslového zemědělství, ty velké lány řepky a tak podobně. Ale ono za to může to, co s tím souvisí, ale není to úplně ono. A totiž ústup toho tradičního zemědělství.“

Jak „udělat“ přírodu?

„Velké lány tady máme dlouho. Ty se zas tolik nezměnily od druhé poloviny minulého století. Ale to, co se mění, je, že tradiční jemnozrnné zemědělství mizí proto, že ta krajina zarůstá.“ Jak je ale možné, že u Milovic žije polovina druhů denních motýlů?

„Ona se dá udělat příroda tak, že je pro hmyz příznivá. Ten recept je jednoduchý: je to jemnozrnná krajinná mozaika, která připomíná savanu. Je tam tráva, byliny, keře, stromy... A to přesně se u Milovic děje. Ono to tam takhle vypadalo dlouho díky vojenské aktivitě. Teď se to udržuje pastvou velkých býložravců. Je to cesta, jak zachránit hmyz. Ale je maloplošná.“

Další témata rozhovoru: příčiny rychlého mizení rostlin; lov slonů a velryb; úbytek motýlů u nás; včely vs. řepka; proč se motýlům daří u Milovic; zákaz glyfosátu.

autoři: Zita Senková , David Storch , rota
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.