Dakar je závislost. Než stisknu spoušť, tak na české závodníky mávám, vypráví zlínský fotograf Ondřej Záruba

Jeho koníčkem je fotografování, které se prolíná s jeho dalšími životními zálibami – automobilovým sportem a cestováním. Hostem Českého rozhlasu Zlín byl Ondřej Záruba, fotograf, cestovatel a dobrodruh ze Zlína.

Už pojedenácté se letos Ondřej Záruba vydal do pouští na slavný motoristický závod Rallye Dakar. Tradičně si z něj neodvezl jenom velké množství zážitků, ale především takřka nesčetné počty fotografií, které jsou hlavním důvodem, proč se rodák ze Zlína každoročně v prvních dnech kalendářního roku vydává na trať této slavné rallye.

Jak sám říká, přestože počet jeho účastí na závodu dosahuje již dvouciferných hodnot, každý ročník je docela jiný a na každý se nesmírně těší. „Každý, kdo na Dakaru byl, vám řekne, že je to závislost. Jakmile tam jednou člověk vstoupí, už tam chce znova a znova. Řeknou vám to fotografové, servisáci i závodníci,” rozplývá se Záruba nad krásou této rallye, která se v roce 2024 jela v Saúdské Arábii.

Letošní ročník navíc ozdobil krásný úspěch českých jezdců. Kamionům vládla trikolóra, když Martin Macík ovládl celkové pořadí, a navíc hned za ním na druhém místě dojel Aleš Loprais. Mezi automobily pak krásné páté místo vybojoval Martin Prokop.

A i když měl Ondřej Záruba plno práce, stíhal své krajany k těmto bravurním výsledkům podpořit. „Než stisknu spoušť, tak když vidím českého závodník, tak mávám a mávám. Snažím se, aby mě viděli a většina jich opravdu zatroubí nebo zabliká. Ale jinak ten, kdo sedí doma u televize nebo Facebooku, tak těch informací má mnohem víc než my. Nejhlavnější důvod je ten, že my jsme většinu času bez signálu,” vysvětluje zlínský fotograf.

Jak se dostal k fotografování na Dakaru? Jak těžké je najít správné místo, kudy budou závodníci projíždět? Co dalšího obnáší práce fotografa na slavném závodě? Nebo jaký je jeho nejsilnější dakarový zážitek? Poslechněte si celý rozhovor Pavla Vacka s Ondřejem Zárubou.

Fotky Ondřeje Záruby z Rallye Dakar 2024:

Ondřej Záruba, fotograf, cestovatel
Spustit audio

Související