Cyril Höschl: Jak spolu souvisí šílenství a genialita?

7. duben 2017

Podle psychiatra je v tomto spojení kus pravdy. Nic ale není jen černobílé.

„Jestli spolu souvisejí mimořádné tvůrčí umělecké schopnosti a duševní poruchy? Ano. Ale duševní porucha uměleckou, vědeckou a další tvorbu rozhodně neusnadňuje. Je to spíš břemeno,“ říká Cyril Höschl. Připomíná v této souvislosti psychické trýzně Chopina, Schumanna, Smetany nebo Mahlera.

„Nezapsali se do dějin kvůli své poruše. Ale navzdory. Pro ně to byl handicap, se kterým dokázali bojovat.“ Souvislost mezi duševní poruchou a tvůrčí genialitou už v 80. letech prokázal výzkum na Islandu. Ostrov je podle Höschla izolovaná epidemiologická laboratoř, kde už podle jmen určíte, kdo je s kým příbuzný.

Islandská studie

„Ptali se zdravých Islanďanů, kdo z příbuzných se nějak proslavil. A pak zjišťovali souvislost s výskytem duševní nemoci v rodině. Víc úspěšných lidí měly opravdu rodiny, kde se nějaká nemoc duše objevila.“ Studie tak prý naznačuje, že duševní poruchy jsou daní, kterou platíme za kreativitu.

„Když se to povede, tak jste schopni myslet neotřele, sršet gejzírem myšlenek a máte tvůrčí talent. Když se to ale nepovede, může se projevit v příliš neotřelém myšlení schizofrenního pacienta.“ Psychiatr je taky přesvědčený, že bychom měli začít jeho obor „odstigmatizovávat“.

Psychiatrie je „nechlubitelné“ dítě

„V široké veřejnosti přetrvává středověký punc něčeho záhadného, čeho bychom se měli štítit. Sice se dnes asi mění obraz psychiatrie, stigma ale zůstává.“ Psychiatrii a nemocné prý společnost bere jako „nechlubitelné dítě. Naše úspěchy se neukazují tak jako úspěchy jiných medicínských oborů.“


Víte, že:
- duševní nemocí trpí až třetina populace ČR
- 14 % lidí přiznává úzkostnou poruchu
- 7 % lidí se léčí s depresí
- 6 % Čechů trpí demencí

To se nedávno snažili změnit studenti. V rámci kampaně Dávám židli do kruhu upozorňovali na problematiku duševních poruch u nás. Kampaň na sociálních sítích vyvrcholila studentským muzikálem, výtěžek ze vstupného šel mimo jiné na Národní ústav duševního zdraví.

autoři: lup , zis , Cyril Höschl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.