Cyril Höschl: Hledání viníka vraždících psychopatů vede jen k dalším křivdám a zkratkovitým řešením

3. červen 2015

V poslední době je česká veřejnost konfrontována s vraždami nevinných lidí psychicky nemocnými. Co ale s tím? Odvolávání ředitelů a vytváření seznamů nemocných je ale jen vytloukání klínu klínem.

Za poslední půlrok psychicky nemocní zaútočili hned dvakrát. Koncem května muž ubodal knihovnici v Horní Bříze, v říjnu všemi otřásl útok schizofreničky ve Žďáru nad Sázavou na studenty. Skončil smrtí jednoho z nich.

„Je to tragédie. Absurdní a nezměrná. A nejen s rodinou oběti soucítí každý, kdo má pět pohromadě,“ říká ředitel Národního ústavu duševního zdraví Cyril Höschl.

Jen souhra okolností?

To, že se podobné útoky dějí v poslední době častěji, přikládá ale spíše nešťastné souhře okolností. „Můj osobní názor je, že jde o náhodnou koncentraci, která se i z hlediska obyčejné pravděpodobnosti tu a tam vyskytne,“ domnívá se.

Čtěte také

Hledání viníka za každou cenu ale může vést jen k dalším nespravedlnostem. „Odvolání ředitele dobřanské psychiatrie Vladislava Žižky, kde se v únoru léčil duševně nemocný a vrah knihovnice, je zkratkovité řešení.“

Pravděpodobnost, že takový člověk udělá něco nepředvídatelného, sice je větší než u zdravého, ale to by se preventivně museli prý zavírat všichni, kteří si dají po obědě pivo a sednou za volant. „Vždyť i oni mohou někdy někoho zabít,“ dodává.

Psychiatr není jasnovidec

Zdá se vám to absurdní? Stejně absurdní je podle Höschla představa, že psychiatrie je jasnovidectví. „Lidé si myslí, že psychiatr vidí lidem do hlavy a ví, že bude za týden vraždit. To prostě neví nikdo.“

Psychiatrická nemocnice Dobřany

A když už nemocného, který opravdu bezprostředně ohrožuje sebe nebo své okolí, zadržíte v nemocnici a přikurtujete ho nebo zavřete do klecového lůžka, ihned se na vás sesypou ochránci lidských práv z celé Evropy.

Veřejné seznamy bláznů

Stejný nesmysl je podle Höschla i vytváření seznamu psychicky nemocných. Do databáze by totiž spadli všichni, kteří kdy měli s psychiatrií něco společného. Včetně lidí, kteří někdy trpěli nespavostí, různými úzkostmi nebo drobnými depresemi.

„A už by se začalo diskriminovat. Kdyby šlo jen o psychotiky, tak by se hned začaly diagnózy přelévat. Jak ze strany lékařů, tak samotných nemocných.“ Lidé by přestali se svými problémy k lékařům docházet úplně, odhaduje Höschl.


Musíme se asi smířit s tím, že se to čas od času stane. Svět nikdy nebude dokonalý a hledání viníka za každou cenu pochopitelně cesta je, ale není správná.

Částečné řešení existuje. Existovalo

Navrhuje jako řešení alespoň dispenzarizaci. Tedy nepustit vážné nemocné ze zřetele a tu a tam je zvát na lékařské prohlídky. „To je ale zdravotnická evidence, která podléhá lékařskému tajemství. Jde třeba i o onkologicky nemocné,“ vysvětluje.

Tento systém fungoval do roku 1989. „Jeho obnova už není taková utopie jako nesmyslné seznamy psychicky nemocných,“ dodává Höschl.

Mediáně známé útoky duševně nemocných za posledních pět let:
25. května 2015 – muž ubodal knihovnici v Horní Bříze
14. října 2014 – schizofrenička napadla studenty ve Žďáru
červen 2014 – útok na ostravské poliklinice
13. června 2012 – starší rodiče v Králíkách zavraždil duševně nemocný syn
11. února 2010 – vražda hudebníka v Českých Budějovicích

Jak psychiatr komentuje seznam diplomatů, tedy nežádoucích osob, které Rusko nepustí do země? A jak se dívá na dokument ruské televize o srpnu 1968? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , kko , Cyril Höschl
Spustit audio