Čtyři Dvory byly rozrůstající se obcí. Status města ale nezískaly a nakonec se staly součástí Českých Budějovic

Čtyři Dvory, lidově Čtyrák, jsou od roku 1952 součástí města České Budějovice. V minulosti se však jednalo o samostatnou obec, která počtem obyvatel převyšovala leckterá okolní města i městečka.

Ve středověku se osada nazývala Tři Dvory. Název byl odvozen od tří hospodářských dvorů, které si zde vybudovali zámožní budějovičtí měšťané. Jednalo se o dvůr Urbanův, Hallerův a Höritzerův.

Později k nim přibyla ještě jedna usedlost, takže na počátku 16. století se ustálilo označení Čtyři Dvory. Tento název už se nezměnil, přestože se osada dále rozrůstala.

V roce 1850 se ze Čtyř Dvorů stala samostatná obec, která postupně ztrácela svůj zemědělský charakter a zástavbu začaly zaplňovat průmyslové podniky a obytné domy pro jejich zaměstnance.

Zatímco v roce 1880 zde žilo 552 obyvatel, v roce 1910 už 2557 obyvatel. V následujících letech jejich počet stále narůstal a krátce před připojením k Českým Budějovicím se pohyboval kolem tří tisíc. V té době měla obec Čtyři Dvory více obyvatel než Trhové Sviny, Nové Hrady, Ledenice, Borovany a mnohá jiná města a městečka.

Čtyři Dvory status města nikdy nezískaly, a nakonec je potkal stejný osud jako jiné obce v okolí Českých Budějovic – staly se jejich součástí.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Tomáš Hunčovský.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související