Co se v květnu mění a co zůstává: Postupný návrat do škol, malé děti i moderátoři nemusí mít roušky

1. květen 2020

Od 11. května se budou moci konat společenské, sportovní a kulturní akce s účastí do 100 osob. Opatření se týká i provozu kin, divadel, koncertních síní či cirkusů, spadat do této kategorie budou i svatby. Po čtvrtečním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dosud platí limit deseti osob, na základě debat epidemiologů je podle Vojtěcha možné dosavadní opatření proti šíření koronaviru rozvolnit.

Vláda rozhodla, že od 11. května se budou moci konat společenské, sportovní a kulturní akce s účastí do 100 osob. Opatření se týká i provozu kin, divadel, koncertních síní či cirkusů, spadat do této kategorie budou i svatby. Velké kulturní akce, hlavně hudební festivaly s tisíci účastníky, se letos v létě v ČR kvůli koronaviru konat nebudou. 

Deváťáci se budou od 11. května moct vrátit do škol kvůli přípravě na přijímací koušky. Dobrovolnou formou ve skupinách do 15, rozhodla vláda. Na vysoké školy se budou moct od 11. května vrátit studenti všech ročníků ve skupinách do 15 osob. Omezení počtu se nevztahuje na praktickou výuku a praxi. 

Nosit roušky nebudou od pátku muset děti od dvou do sedmi let v mateřských školách nebo za určitých podmínek umělci při provádění autorského díla, schválila vláda. Povinnost se nově nebude vztahovat také na moderátory a redaktory vystupující v rozhlasových či televizních pořadech ve studiu a bez hostů nebo na osoby, jejichž aktuální duševní stav dodržování zákazu neumožňuje. 

Vláda ulevila pendlerům. Test na koronavirus budou muset předložit jednou za měsíc místo dosavadních dvoutýdenních intervalů. 

Čas na nákupy pro seniory se nemění 

Nákupní doba vyhrazená pro seniory, tedy 08:00 až 10:00, bude navzdory postupnému uvolňování vládních restrikcí platit dál. O zrušení by se mohlo mluvit až na začátku červnu. Zatím je třeba tuto rizikovou skupinu včetně hendikepovaných chránit. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to dnes uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví z 23. března stanovilo, že do maloobchodních prodejen potravin, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, s prodejní plochou nad 500 metrů čtverečních, mají od 08:00 do 10:00 povolen vstup jen lidé nad 65 let, včetně doprovodu, držitelé průkazů ZTP/P nad 50 let, rovněž s doprovodem a pracovníci pečovatelských služeb. Prodejny menší než 500 metrů čtverečních musejí zákazníky spadající do rizikové skupiny obsloužit přednostně.

autor: red | zdroj: ČTK
Spustit audio