Činoherní studio happeningem připomíná 10 let od krize. Divadlu tehdy hrozilo zrušení

6. duben 2024

Před 10 lety mohlo přestat fungovat Činoherní studio v Ústí nad Labem. Nestalo se tak díky bouřlivému ohlasu veřejnosti a tehdy opozičních politiků.

Výročí divadelní krize v sobotu 6. dubna odpoledne Činoherní studio připomíná happeningem.

Divadlu bylo tehdy ohrožené kvůli zastavení financování. Na podzim 2013 v návrhu rozpočtu města na další rok nebyl příspěvek určený přímo pro Činoherní studio jako dosud, nýbrž tam byla jen obecná kolonka „činohra“. Na otázky novinářů tehdy vedení města nechtělo odpovídat - město vedla koalice už neexistující České strany sociálně demokratické a hnutí Ústečané, které také už zaniklo.

Později vedení města tvrdilo, že jde o nový grantový program pro obě ústecká divadla. Činoherní studio už ale bylo ve finančních problémech a obecně prospěšná společnost spěla k likvidaci.

Divadlo se nakonec podařilo zachránit. Nejen ústečtí divadelníci, opozice i část obyvatel města to vnímali jako politickou mstu za tvorbu divadla a občasné kritické narážky vůči vedení města ve hrách. Díky dobrovolníkům a darům se podařilo oživit roky zavřené kino Hraničář, aby Činoherní studio mělo kde hrát.

„Paradoxně tento, nazvěme to zářez, tehdejšího vedení města přispěl k tomu, že vzniklo něco, s čím se vůbec nepočítalo. Když se potom vrátil Činoherák zpátky, Hraničář se ukázal jako životaschopný. To je vlastně ten asi nejlepší výsledek, ve který jsme ale nikdo v těch dnech nedoufal,“ říká tehdejší šéf divadla, dramaturg Vladimír Čepek s tím, že všechno zlé je pro něco dobré.

Činoherní studio happeningem připomíná deset let od krize

Divadlo se vrátilo do své budovy na Střekově po volbách na podzim 2014. Vedení města se vyměnilo a zrušilo pokus o jakési divadlo pro děti na Střekově a založilo příspěvkovou organizaci Činoherní studio.

Od té doby už divadlo politický nátlak ze strany města nezažilo. „Když politici zjistili, co všechno to způsobilo a jak velkou vlnu odporu proti sobě poštvali, od té doby, doufám, vědí,  že do takového organismu, jakým je divadlo, by se opravdu šťourat politicky nemělo. Divadlo by mělo být apolitické, mělo by nastavovat zrcadlo, ale politici by ho ovlivňovat neměli,“ říká herec Jan Plouhar

Sobotní připomínka začne ve 14 hodin fotografickou výstavou. Návštěvníky provede jevištní mistr Josef Kadeřábek. Součástí programu jsou koncerty sourozenců Petra a Elišky Lüftnerových, kapel Anton G a Zmagnetizovaná blána.

Nebude chybět bušení do kovadliny, symbolu divadla, a také inscenované čtení pohádky dramaturgyně Hany Laurenové Bylo nebylo jedno divadlo, inspirované právě 10 let starými událostmi. Lidé se budou moct setkat s řadou současných i bývalých herců, kulisáků a dalších členů Činoherního studia.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související