Chybí nám Emma Watson. Kdyby se za feminismus postavila Ewa Farna, hodně by to změnilo, říká Silvie Lauder

13. září 2018

„Útoky mě zraňují,“ říká v otevřeném rozhovoru o feminismu a české společnosti novinářka z týdeníku Respekt Silvie Lauder. „Zjistila jsem, že řeším, jak se obleču a nalíčím, abych neprovokovala. To už nechci.“ V poslední době na ni nejen ze sítí pokřikují různí lidé, co všechno dělá špatně. Jak se s tím vyrovnává? A jak má podle ní vypadat ženskoprávní aktivismus? 

Při shánění respondentek do rozhovoru o feminismu jsem zaregistroval, že většina celebrit, které se jako feministky vyjadřují, se toho označení bojí. Například v USA je to o dost jiné, slavné osobnosti se tam už za feminismus často staví. Chybí nám tedy celebrity feministky a feministi? 

Pomohlo by, kdyby se za to postavil někdo typu Anny Geislerové nebo Ewy Farné, která rezonuje u mladší generace. Strašně by to pomohlo. Vzory by feminismus normalizovaly. Když holka nebo kluk, kteří milují filmy o Harry Potterovi, vidí, že se Emma Watson postaví a řekne, že je feministka, a znamená to tohle a tohle, tak to má ohromnej dopad. Navíc to může mít ten vliv, že když se někdo považuje za feministku nebo feministu a okolí mu dává najevo, že je divnej, tak on se díky vzoru ve známé osobnosti nebude cítit tak vyčleněný. 

K čemu je nám feminismus Beyoncé nebo Emmy Watson?

03228237.png

Aspoň jim média věnují pozornost.

A mezi slavnými to nejsou jen ženy, ale i muži. Třeba Obama nebo Benedict Cumberbatch, Kromě toho, že to prohlašuje, Cumberbatch dokonce i reálně něco dělá. Teď jsem četla texty o tom, že zjišťuje, jak jsou placené ženy v projektech, na kterých se podílí. Pokud tam není vyrovnaná odměna, tak to odmítá. V Česku jsme ale v jiné situaci. Strach z reakce, které by se vystavili jak profesně, tak u publika, je tak velký, že jim to za to nestojí. I když má spousta z nich feministický pohled na svět.

Feminismus se ve světě stává dokonce trendy, v masových řetězcích s rychlomódou najdeme trička s nápisem I AM FEMINIST a ženskoprávní problematika se dostává i na přehlídková mola. Zplošťuje to celou věc, nebo je to příznak dobré změny? 

Stojí to za to. Když si představím, že do toho řetězce přijde třináctiletá holka, vidí to tričko a hodí si to do Googlu nebo si o tom prostě něco zjistí, je tu určitá naděje, že u ní ulpí nějaká informace. Neviděla bych to negativně. 

Rychlost, dostupnost, feminismus. Jak mileniálové mění módu?

Módní přehlídku už nejsou uzavřenou událostí pro VIP publikum

Přes den tvrdá práce a večer luxusní zábava, to je životní styl minulosti, který už dnešní mladé generaci nic neříká. Mileniálové chtějí žít uvolněně a svobodně pořád. Co je zajímá, si najdou a vyberou na internetu a kupují hned, nebo vůbec. Co to dělá s módním průmyslem a designem? O tom jsem natáčela s historičkou a teoretičkou módy Janou Máchalovou.

Ty sama ses na sítích, ale i svojí prací vyprofilovala jako feministka. Na Facebooku často píšeš, že na tebe lidi reagují dost nenávistně, i když tě vůbec neznají. Jak tohle zpracováváš?

Pořád se učím, co ta situace znamená a jak se v tom mám chovat. Teď jsem v rámci jednoho festivalu přednášela o těle a tělesné integritě. Zjistila jsem, že přemýšlím velmi dlouho nad tím, jak se obleču a namaluju, jak se budu prezentovat. Abych nevyprovokovala další kolo reakcí ve smyslu, že jsem vulgárně nalíčená a podobně. Pak jsem se zarazila a řekla si, že to je nesmysl, že nejde takhle s tím operovat. Přizpůsobuju se někomu, komu nechci. Když někdo reaguje na novinářku, která přináší nějaký obsah, tím, že kritizuje její vzhled, tak to není problém té novinářky, ale toho člověka. 

Nicméně je fakt, že mě nepřestává překvapovat ta naštvanost, agrese, kterou zažívám. Jen za to, že prezentuju dlouhodobě a silně nějaký názor. Je fakt, že mě to velmi často zraňuje. Vadí mi to, co mi ti lidi píšou a co o mně píšou. 

Proč podle Silvie Lauder nejsou dnešní feministky extrémní? Jak by mohla feministickému hnutí v Česku pomoci Lucie Bílá? A jak silný je u nás konzervativní názorový proud? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: vis
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.