Chráněná dílna Arkádie v Krupce poskytuje práci dvacítce hendikepovaných lidí

29. březen 2013

Přes 200 tisíc korun stály úpravy bývalé školky na maršovském sídlišti v Krupce, teď mají chráněná dílna Arkádie a denní stacionář díky sponzorům nové podlahy a osvětlení. V keramické dílně už pět let pracuje Iveta Reslerová. Právě dokončovala sovy tak, aby lidem ozdobily zdi.

„Buď se navazují jenom vršky na pověšení, nebo tykadla pro motýly, magnetky. Když třeba někdo chybí na dílně, vystřídáme se a já jdu tam a dělám, co je potřeba. Nebo když se to vyrobí z hlíny a uschne to, tak pomáhám se škrábáním. Dělám různé věci,“ usmívá se Iveta Reslerová.

Že by se nudila při jednotvárné práci, to prý ani náhodou nehrozí. Musí totiž dávat mimo jiné pozor, aby něco nerozbila, což se prý dřív stávalo.

„Ze začátku, ale jen málo. Spíš se to stává, když je to syrové, schne to, při škrábání se může stát, že se ulomí nosánek. Ale to se tam pak přilípne a není to vidět.“

Nejvíc práce mají v keramické dílně před Vánocemi, každý si v této dílně může objednat výrobu skoro čehokoli, říká její zakladatelka Lenka Machaloušová.

„Máme zákazníky, kteří mají naprosto přesnou představu, a my se to snažíme jenom zkorigovat, abychom ji uměli zrealizovat. Ale pak přijde zákazník, který řekne, že chce dárek a má na to tolik a tolik a abychom mu zkusili něco navrhnout. I tohle umíme. Máme tam třeba firgurky, ty jsou šité opravdu na míru. Někdy se nám stane, že přinesou i fotografii, což je pro nás hodně těžké, ale snažíme se to udělat.“

Kromě keramické dílny pracují postižení také v prádelně. O patro výš je denní stacionář, kam chodí deset postižených lidí za odpočinkem i rehabilitací.

autor: hau
Spustit audio