Chodské koláče
Vzhledem k vašemu velkému zájmu nejdete na tomto místě recept na Chodské koláče. Před časem jsme o jejich přípravě hovořili v Dobrém jitru Českého rozhlasu 2 - Praha.
TĚSTO:
- 1,5 kg polohrubé mouky
- 400 g másla
- 200 g cukru
- 3 vejce
- 50 g droždí
NÁDIVKY:
Tvaroh
2,5 kg tvarohu,
šlehačka,
cukr dle chuti,
citronová kůra,
rum dle chuti,
můžeme přidat několik (asi 4) žloutků
a nakonec sníh.
Povidla
rozmíchají se jen s rumem (pokud jsou řídká, tak do nich můžeme nastrouhat perník)
Mák
rozemletý mák svaříme s mlékem a přidáme vanilkový cukr a krystalový dle chuti - podle potřeby zředíme též rumem
POSTUP
Vytvoří se klasické kynuté těsto, které necháme vykynout. Nakynuté těsto rozdělíme na 18 stejných bochánků, které také necháme ještě jednou nakynout. Mezitím si připravte 18 kulatých papírových podložek (obkreslete talíř, na kterém budete koláče podávat) a namaštěte je. Na tyto papíry rozválíme bochánky, okraje se trošku vymačkají, aby byly znát. Okraje namažeme rozšlehaným vajíčkem a ještě necháme chvilku kynout.
Zdobit začínáme tvarohem. Vytlačujeme ze sáčku (musí být přiměřeně řídký, aby nevytékal a zároveň aby nešel moc ztuha) stejnoměrně proužky. Mezi tvaroh se střídá mák s povidly. Tady záleží na fantazii každého z nás. Nakonec na tvaroh klademe rovnoměrně rozinky a na mák a povidla proužky mandlí. A dáme do vyhřáté trouby. Pečeme je asi 20 min. Ale musíme je stále hlídat, popřípadě otočit, aby byly stejnoměrně upečené. Ihned po vyndání z trouby postříkáme rozpuštěným máslem s rumem (můžeme tam přidat šlehačku s vanilkovým cukrem).
Přejeme mnoho úspěchů při pečení a dobrou chuť.
(recept nám poskytl Karel Smutný z Klenčí p. Č.)