„Chcete se taky povozit?“ Opuštěná trať v Ratíškovicích ožívá tréninkovými jízdami dopravce Arriva

19. listopad 2019

Děti i dospělí z Ratíškovic a Vacenovic na Hodonínsku mají tento měsíc netradiční zábavu – hrají si na pasažéry společnosti Arriva, která se připravuje na spuštění provozu vlaků ve Zlínském kraji.

Využila k tomu pětikilometrový úsek nepoužívané železnice u Ratíškovic. Strojvedoucí i průvodčí trénují všechny situace, které je mohou v ostrém provozu potkat. Lidé už na vlaky pravidelně čekají u konce tréninkové trasy.

Dopravní společnost Arriva se připravuje na spuštění provozu vlaků ve Zlínském kraji

Michal Miklenda je vedoucí provozu společnosti na celé Moravě. Postupně musí zaškolit všech 130 nových zaměstnanců. Strojvedoucí, průvodčí i pokladní. Strojvedoucí Radim Petrucha dnes zaučuje další kolegy.

Dopravní společnost Arriva se připravuje na spuštění provozu vlaků ve Zlínském kraji

„Dobrý den, chcete se taky povozit?“ Zve Radim Petrucha cestující k jízdě do Rohatce a zpátky. „To se nám poštěstilo, říkali nám, že vozíváte,“ říká nadšeně jedna z cestujících. Další se přidává: „Už jedeme! Pro děti to je hlavně zážitek, poprvé pojedou vlakem.“ A to ještě tam, kde vlak nejezdí.

Na opuštěné trati v Ratíškovicích nejezdí vlak už několik desítek let. „To bylo takových 50 roků, když se těžilo uhlí.“ Ačkoliv je trať zhruba pětikilometrová, o délku podle strojvedoucího úplně nejde. „Nejde o to, aby vlaky jezdily rychle nebo daleko, ale o to, aby tady kolegové měli klid a prostor. Aby se s tím motorovým vlakem mohli naučit všechny situace, které by v provozu mohli potřebovat,“ vysvětluje Petrucha.

Na vlečce u Ratíškovic na Hodonínsku budou vlaky jezdit až do konce listopadu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.