Charity dostávají od nového roku z obchodních řetězců trvanlivé i rychle se kazící potraviny

22. leden 2018 12:15

Obchodní řetězce musí od nového roku povinně nabízet neprodejné potraviny charitám. Ty je následně přerozdělují sociálně slabým, matkám samoživitelkám, nebo třeba  handicapovaným. Trutnovská charita už s obchodníky spolupracovala dříve, teď si ale její pracovnice poprvé převzala i zboží s krátkou dobou spotřeby, které je nutné rozvézt co nejrychleji.

Martina Vágner-Dostálová z trutnovské charity právě přebírá rychle se kazící potraviny. Koblihy, koláče. V přepravce jsou prací prostředky, jogurty, zelenina, nějaké uzeniny.

Krabice jsou naloženy do auta charity a přejíždí do azylového domu.

„Pečivo necháme tady v chládku. Není ho úplně málo, takže budeme moct děti už dnes krásně podarovat jak k večeři, tak k snídani. Vánočky, rohlíčky, housky. Myslím, že budou mít děti radost," říká ředitelka azylového domu Lucie Chaloupková.

Zbytek potravin se převáží přímo do oblastní charity. A následně poslouží potřebným rodinám v Trutnově a blízkém okolí.

Potraviny, které freegani nacházejí v kontejnerech u supermarketů

Zuzana Radoňová z trutnovské charity převzala věci a vybrala určitou část, kterou teď poveze za jednou klientkou. „Je to paní, která se dostala do náhlé nouzové situace. Její přítel přišel o zaměstnání a ona má asi za týden termín porodu. Zadlužili se ještě k tomu na nájemném. Tam bylo vlastně potřeba téměř všechno."

„Moc děkuju. Na tohle všechno bych momentálně vůbec neměla," říká vděčná paní Leona.

Potraviny a další věci z obchodního řetězce se tak během několika málo minut dostaly buď do skladu, nebo přímo k lidem, kteří je potřebují.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související