Česku znovu hrozí silný vítr

19. leden 2007

Česko zasáhnou další silné poryvy větru. Podle meteorologů mohou dosáhnout rychlosti až 145 kilometrů za hodinu. Výstraha platí od dnešních patnácti hodin až do nedělního večera. Následky vichřice, která včera zasáhla Českou republiku, jsou tragické. Vyžádala si také lidské životy. Ve Vestci u Prahy padající strom usmrtil dva mladíky v autě. Stejný osud stihl i hasiče, který zasahoval ve Slunečné na Českolipsku. Silný vítr by ovšem mohl mít na svědomí už čtvrtou oběť. Při dopravní nehodě u Lochenic na Královéhradecku zahynul jeden člověk a další byl těžce zraněn.

Jednou z příčin by podle policie mohl být silný vítr - druhá verze hovoří o technické závadě. Podrobnosti přidává komisař Královéhradecké policie Milan Pavliš. "Řidič Škody 120 jel před řadou kamionů, nebyl důvod k nějakému předjíždění, ale vjel do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím vozidlem. Při této nehodě řidič škodovky utrpěl těžké zranění. Tomuto zranění podlehl," přiblížil komisař.

Silné deště zvýšily hladiny řek. Na královéhradecku platí třetí stupeň povodňové aktivity na Labi v Brodu. V Krušných horách vítr dosáhl rychlosti 184 kilometrů za hodinu. Na Sněžce to bylo až 216 kilometrů za hodinu. Energetická skupina ČEZ dnes kvůli větrné kalamitě vyhlásila na území republiky stav nouze. Bez proudu je třetina jejích odběratelů. Odstranění všech poruch ztěžuje velmi silný vítr.

Velké problémy má také Vysočina. Hasiči na Vysočině mají za posledních 24 hodin více než 260 výjezdů. Mimořádný stav vyhlásili energetici, ať už jde o skupinu ČEZ nebo E.On. Kvůli sníženému odběru musela snížit výkon i dukovanská jaderná elektrárna. Na Vysočině je nejvíce poruch na Humpolecku a Třebíčsku. Kvůli spadlým stromům uvízly i ranní autobusové spoje na Pelhřimovsku. Neprůjezdných je v tuto chvíli asi 20 úseků silnic v regionu.

Stromy zablokovaly železniční trať u Ledče nad Sázavou. Večer na Havlíčkobrodsku padl strom na auto a těžce zranil dvě osoby. V současné době je nutná zvýšená opatrnost při jízdě po dálnici D1 mezi 80. až 130. kilometrem. Během noci na místě poletovaly větve a silné keře a jejich pozůstatky mohou být pro řidiče nebezpečné.

Popadané stromy komplikují dopravu na Olomoucku. Vichřice v kraji způsobila polomy, které silničáři a hasiči likvidovali celou noc. V celém Olomouckém kraji stále ještě fouká. Vítr provázejí dešťové přeháňky. Roste počet uzavřených komunikací. Na Mohelnicku vítr časně ráno převrátil kamion. Postavit zpátky na kola pomáhali mohelničtí hasiči. Další dopravní nehody způsobené větrem policie nehlásí.

Vichřice poškodila střechu terminálu Sever 2 na pražském letišti. Všechny lety budou odbavovány na terminálu Sever 1. Kvůli popadaným stromům je omezený také provoz na železnici. Na jihu Čech vlaky jezdí pouze na dvou tratích České Budějovice - Protivín a Veselí nad Lužnicí a Praha. Nefunguje spojení z Budějovic do rakouského Lince. Náhradní doprava byla zavedena na některých vnitrostátních linkách.

Některé školy vyhlásily větrné prázdniny

Některé školy kvůli vichřici vyhlásili "větrné prázdniny". Ty doporučuje také ministryně školství Dana Kuchtová a vyzývá ředitele škol v zasažených oblastech, aby děti nechali doma.

"Právě dneska jsem zadala pokyn, aby se ministerstva obrátila na kraje jako zřizovatele středních škol, obce jako zřizovatele základních škol, aby v místě, kde dochází k velké kalamitě, kde ředitelé nebo zřizovatelé vyhodnotí místní situaci jako kriticky, aby doporučili ředitelům vyhlásit ředitelské volno. To je možné ze zákona jeden až dva dny," řekla ministryně.

autoři: blč , ve , jiz , vij , par , dst
Spustit audio