Českobudějovická perníkářka peče i na Velikonoce, třeba kraslice s překvapením nebo dinosaury

Blanku Novotnou zastihla při pečení velikonočních perníčků Jitka Cibulová Vokatá
Kraslice můžou být i z perníku. Blanka Novotná z Českých Budějovic jich každoročně vyrobí stovky. Do některých se dají dokonce schovat dárky pro koledníky. Ti ale nepohrdnou ani různými perníčky ve tvaru zvířat.
„Používám starý recept, který jsem dostala od maminky. Kromě medu je tam hladká mouka, tuk, cukr, voda, soda, perníkové koření, to nesmí chybět. Ingredience zamíchám a nechám odležet, ale dřina teprve začne, protože těsto je velmi houževnaté a promačkávám ho třeba celý týden,“ popisuje českobudějovická perníkářka Blanka Novotná.
Perníčky peče a zdobí už 25 let. Za tu dobu nashromáždila mnoho formiček. „Počítám, že už jich mám asi osm až devět set, z toho na Velikonoce přibližně padesát. Děti mají rády zvířátka, motýlky, ptáčky, kytičky a tak dále, mám i dinosaury,“ ukazuje.
Zvláštností jsou 3D vajíčka. „Na ty se používá speciální forma, která je samozřejmě vypouklá. Dovnitř pak můžete strčit nějaký drobný dárek, bonbonky nebo další malý perníček, třeba nazdobené kuřátko,“ říká Blanka Novotná.
Perníková vejce samozřejmě mohou vypadat jako kraslice. „Používám občas i krajkové vzory, ale ty jsou hodně náročné a komplikované, člověk musí počítat ty řádky,“ dodává Blanka Novotná s tím, že pokud koledníci perníčky hned nesní, můžou zdobit domácnost i roky.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
ONLINE: Ukrajinci se u Pokrovsku začínají vzdávat, tvrdí Kreml. Podle Kyjeva je situace komplikovaná
-
Fiakry s koňmi do měst nepatří, míní Hlas zvířat. Zástupce povozníků: Byli tu vždy, v lese pochcípají
-
Egypt otvírá po víc než 30 letech jedno z největších muzeí světa. Investoval do něj asi 21 miliard korun
-
‚Gočár by se spokojeně protahoval v hrobě.‘ Pardubický obchodní dům Grand je znovu otevřený































