Česko zasáhla vlna tropických veder. Horké počasí je velkou zátěží pro klienty domovů pro seniory

20. červen 2022 12:07

Česko má za sebou první vlnu veder. Tropické teploty jsou nebezpečné hlavně pro chronicky nemocné a také starší lidi. Horko je pro ně velkou zátěží, a pokud nemají dostatek tekutin, mohou zkolabovat. I proto tak v těchto dnech mění režim v domovech pro seniory, zaměstnanci na klienty víc dohlíží. 

Čtěte také

„Paní Fikejzová, dobrý den.“ Domov Na Třešňovce v České Skalici na Náchodsku. Personál má o něco víc práce než obvykle, dohlíží především na pitný režim babiček a dědečků. „Pivečko z lednice nevytáhneme?

Velká část klientů si ještě před pár dny stěžovala na chladno, někteří měli na sobě i svetr. V teplých dnech se ale pracovníci domova snaží zabránit jejich přehřátí. „V tomhle počasí máte nejlepší, když si odpočnete.

Někteří klienti se ale svých zálib vzdávat nechtějí, snaží se je ale zvládnout brzy ráno. „Já mám ráda kytičky. Takže to tady hned brzy ráno venku pozalévám, abych nemusela do toho vedra.

Čtěte také

S vlnou tropických teplot tady vždy bojují třeba i tak, že přes den zatahují rolety, žaluzie nebo závěsy, velkým pomocníkem jsou ventilátory na pokojích klientů. „Za chvilku, jen co vstanu, tak to hned pustím. Ventilátor tady poběží až do večera.

S horkem pomáhají v teplých dnech i chladící podložky. Zaměstnanci jich mají v lednici připravenou pořádnou zásobu.

Stejné je to prakticky ve všech podobných zařízeních. Senioři se totiž při extrémních teplotách mohou snadno přehřát, což by znamenalo zdravotní komplikace.

Spustit audio

Související