Česko mezi pěti zeměmi EU s nejnižším podílem elektromobilů

17. srpen 2021 17:46

Podle nové analýzy je Česko mezi pěti zeměmi EU s nejnižším podílem elektromobilů na trhu. Stát s dotacemi pro občany po vzoru jiných zemí ale neuvažuje.

Čtěte také

V Česku se ve srovnání s ostatními evropskými státy málo prodávají elektromobily. Ukazuje to nová analýza Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA).

Podíl vozidel na baterie se na tuzemském trhu pohybuje jen okolo 1 procenta, podobně jako třeba v Litvě nebo na Kypru.

Roli hraje ekonomická vyspělost i dotace

Z analýzy vyplývá, že rozšíření elektromobilů výrazně závisí na výši HDP a kupní síle obyvatelstva. Mnohé západoevropské země navíc nákup aut na elektrický pohon dotují.

Elektromobil

Tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný k tomu podotýká: "My ten národní akční plán Čistá mobilita, který jsme i poslali do Evropské unie, tak prakticky neplníme. Pozná to i koncový zákazník, který si třeba v západní Evropě koupí elektroauto o 200 tisíc levněji, protože je tam dotován. Česká republika je v tomhle hendikepována."

V ČR dotace jen pro instituce

Stát o zavedení dotací na nákup elektromobilu pro občany neuvažuje. Ministerstvo životního prostředí nabízí dotace na nákup ekologického auta včetně elektromobilu stále jen pro kraje, obce a města, respektive některé instituce.

Čtěte také

"V loňském roce jsme podpořili 156 projektů za 76 milionů korun. V nich si obce a kraje požádaly o 302 vozidel na alternativní pohon. Z toho 202 bylo čistě elektromobilních. S podporou nákupu elektromobilů počítáme i v následujících letech," říká mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio