České porodnictví je na velmi dobré úrovni. Počet dvojčat naštěstí klesá, říká porodník Pařízek

6. srpen 2018

Ročně se u nás narodí kolem 110 000 miminek a přivést je na svět všechny v pořádku není jednoduché. Své o tom ví i profesor Antonín Pařízek, který dělá vše proto, aby to tak bylo. A věhlas českého porodnictví i díky němu stoupá. Jak se ale dá pracovat v nepříjemném teplém létě?

„Musím citovat klasika a říci, že tento způsob léta je skutečně nešťastný. Pochopitelně se týká celé medicíny. Je pravidlem, že kvůli teplotám se odkládají plánované výkony. U nás v porodnictví se ale nic odkládat nedá, my nic neplánujeme. Pracujeme tedy jako perpetuum mobile. Ženy statečně bojují a zvládají to,“ říká vedoucí porodnické části kliniky Všeobecné fakultní nemocnice U Apolináře a profesor 1. lékařské fakulty.

České porodnictví má ve světě dobrou pověst. A podle uznávaného porodníka to potvrzují i čísla. Kromě toho, že porodnost je v posledních letech na stejné úrovni, klesla i prenatální úmrtnost, snížil se počet císařských řezů i předčasných porodů a klesl i počet dvojčat. „To je velmi dobře, protože lidská děloha není připravena na vícečetné těhotenství. Jak je v děloze více jak jedno miminko, okamžitě stoupá riziko.“

Jitka Novotná a Antonín Pařízek.jpg
autoři: Jitka Novotná , jra
Spustit audio