Česká lyžařská střediska se připravují na vrchol sezony

25. prosinec 2011

Pro vlekaře a hoteliéry v lyžařských střediscích začíná jeden z nejnáročnějších týdnů zimní sezóny. Během vánočních svátků a začátku nového roku tam čekají tisíce milovníků zimních sportů. Podmínky jsou na většině míst ideální, například v Krkonoších leží někde i přes metr sněhu.

„Hlavní nájezdy na silvestrovské pobyty letos budou 25. a 26. prosince. Veškerá parkoviště v Peci budou řádně připravena, takže parkování bude bez problémů. Jako každý rok ale doporučujeme na dojezd k ubytovacím zařízením použít sněhové řetězy,“ radí Eva Lorencová z informačního centra v Peci pod Sněžkou

Podle majitelů hotelů a penzionů se volné pokoje na následující týden například v Krkonoších rozhodně ještě sehnat dají. „Pokud lidé chtějí na celý silvestrovský týden, tak to určitě není problém. Na poslední chvíli budou k dispozici i zkrácené pobyty. Ze zkušenosti z loňska, když přijeli hosté bez rezervací, tak jsme je většinou byli schopní ubytovat,“ říká Lorencová.

Na snižování cen za ubytování podle ní však lidé spoléhat nemohou. Hoteliéři se k tomu většinou nechystají, protože doufají, že o volné kapacity bude tradičně velký zájem.

Ideální podmínky pro lyžování hlásí většina krkonošských areálů. Počasí se zlepšilo a připadl další sníh. „Na Horních Mísečkách je kolem jednoho metru sněhu, teď poslední dva dny byly problémy, protože pršelo i nahoře na Medvědíně a namrzalo to. Dneska se ta situace otočila, do rána napadlo kolem 5 až 7 centimetrů nového sněhu,“ uvádí Zdeněk Spilka ze střediska na Horních Mísečkách.

autoři: par , Mirko Kašpar
Spustit audio