Česká imaginace v Drážďanech

Kulturní instituce Staatliche Kunstsammlungen Dresden (Státní umělecké sbírky Drážďany) patří k nejvýznamnějším a nejstarším muzejním komplexům na světě. V současnosti zde působí dvě osobnosti, dříve zaměstnané v Národní galerii Praha. Ředitelem proslulé pokladnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) a dalších muzeí sídlících v Residenzschloss (Rezidenčním zámku) se stal Švýcar Marius Winzeler a šéfem mezinárodních projektů SKD je Jiří Fajt.

Mariuse Winzelera posluchači Vltavy znají z cyklu o význačných artefaktech − Skvosty pod Zelenou klenbou v drážďanském zámku I. a II. Klenotnici ročně navštíví půl milionu návštěvníků a její ředitel pořadu hovoří také o současném českém malíři Jakubu Špaňhelovi, kterého uchvátily drážďanské poklady a inspirovaly ho k vytvoření řady obrazů. Dva z nich se staly součástí expozice Zelené klenby.

Výstava „Fragmenty paměti. Poklad pražské katedrály sv. Víta v dialogu s Edmundem de Waalem, Josefem Koudelkou a Julianem Rosefeldtem“, instalovaná v Kunsthalle im Lipsiusbau, je i u nás hojně zmiňovaná. Připravil ji Jiří Fajt, který v expozici názorně předvádí nejen hlubokou zbožnost středověkých a raně novověkých lidí, ale i vysokou úroveň současných českých architektů, grafiků a řemeslníků.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.