Česká armáda propouští desítky zkušených vojáků. Současně ale nabírá nové posily

5. březen 2018

Celkem bez pěti zkušených vojáků se od poloviny letošního roku bude muset obejít mechanizovaný prapor v Hranicích na Přerovsku. Armáda se totiž rozhodla neprodloužit jim smlouvu. Důvod neuvádí. Všichni přitom podle velitele praporu patří k nejlepším lidem, které v Hranicích má. Absolvovali několik zahraničních misí a prošli potřebnými bezpečnostními prověrkami. Podobná situace je v současnosti i u útvarů v Chrudimi, Bučovicích nebo Žatci.

„Dávala jsem do toho všechno, svůj produktivní věk. Sloužila jsem 11 let. Přizpůsobila jsem tomu i rodinný život,“ popisuje 30letá rotmistryně Barbora Pírková. Armáda jí neprodloužila závazek, podle ní bezdůvodně, a to i přesto, že patří k nejzkušenějším v hranické posádce. Více než rok strávila v Afghánistánu na zahraničních misích, má všechny potřebné bezpečnostní prověrky a výborně ji hodnotí i její velitel.

„Člověk čeká, že ho armáda podrží po těch 11 letech a zahraničních misích a ne že najednou řeknou: Děkujeme, ale neprodloužili jsme vám závazek. Důvod vám neřekneme, protože na to nemáte nárok,“ dodává Pírková.

Není ale sama. Zpráva o tom, že bude muset po letech odložit vojenskou uniformu, zaskočila i jejího kolegu Jana Dluhoše. „Nechápu to z toho důvodu, že armáda pořád publikuje, že by chtěla nabírat nové lidi. Na jednu stranu chtějí nabírat, na druhou stranu propouštějí vojáky, kteří mají dobré hodnocení,“ uvedl.

Vojáci z Hranic žádají o revizi

Už teď velitel mechanizovaného praporu v Hranicích Petr Blecha ví, že by do konce roku měl přijít o pět zkušených lidí. Posádka slouží v pohotovosti Severoatlantické aliance, a tak mu prý budou citelně chybět. „Všeobecně platí, že když máte někoho, kdo podává velmi dobré výkony, máte s ním nějaký záměr a nepředpokládali jste, že o něj přijdete, určitě to svým způsobem situaci zkomplikuje,“ komentuje velitel.

Důvody neprodloužení závazků vedení armády vojákům nesděluje. Nejčastější je to ale podle Vlastimily Cyprisové z generálního štábu české armády proto, že to není v zájmu jejich další služby: „Týká se to například vojáků, kteří jsou dlouhodobě zařazeni v jedné hodnosti či vykonávají dlouhodobě jednu činnost a současně nesplňují stanovené požadavky pro to zastávané služební místo.“

S tím ale Jan Dluhoš a jeho kolegové z Hranic nesouhlasí a žádají ministryni obrany o revizi svých posudků. „Bylo by férové znát důvod, proč má voják, který plní svoje povinnosti, v armádě skončit, když má svou práci rád a sžil se s ní,“ říká Dluhoš.

Jen v loňském roce Armáda České republiky ukončila služební poměr 363 vojákům. Letos je to zatím 11 lidí. Nejpočetnější skupinou byli ti, kteří odsloužili více než 30 let.

autor: kra
Spustit audio