Češi jako nejvášnivější houbaře na světě, povolební vyjednávání a dva medvědi. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Houbařská radioporadna. Někdy se trochu hanlivě či ironicky říká, že houby jsou maso chudých nebo houbaření golf pro méně majetné. Ale Češi jsou prostě milovníci hub a houbaření. Jak se tedy v lese chovat, mělo by být zachováno utajovaní míst výskytu hub a jaké druhy vlastně u nás rostou?

Mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové je hostem naší houbové poradny. „Poštěstilo se mi zajet na houby do Švýcarska. A bylo velmi zajímavé chodit po lese a vidět, co tam naroste, když nikdo nic nesbírá.

Čtěte také

Po celém Česku pokračují vyjednávání po komunálních volbách. Někde už se nově zvolení zastupitelé domluvili a je tak jasno, kdo obec nebo město následující čtyři roky povede, jinde se o postech starostů, místostarostů nebo radních stále ještě jedná. Jaká je situace na Náchodsku a Rychnovsku sleduje reportér Václav Plecháček.

V Náchodě se vítězné hnutí v čele se stávajícím starostou Janem Birke dohodlo na spolupráci s uskupením ODS, STAN a Východočeši a také s Patrioty Náchod. V zastupitelstvu, které má 27 členů, budou mít dohromady 17 hlasů a kandidátem na starostu je opět Jan Birke.

V Rychnově nad Kněžnou dostali od voličů nejvíc hlasů Nezávislí za Rychnov v čele se současným starostou Janem Skořepou. Mají tak s 9 mandáty silnou vyjednávací pozici. Krátce po volbách oslovili ODS, která má 4 zastupitele. Starostou by mohl i nadále zůstat Jan Skořepa.

Čtěte také

Náchodský zámeček vršku kulatýho, jak se zpívá ve známé písničce, je cílem mnoha turistů nejen v letním období. Naším cílem, ale teď nebudou interiéry a komnaty nýbrž zámecký příkop. A hlavně jeho dva chlupatí nájemníci, tedy medvědi Ludvík a Dáša, o které se svědomitě den co den stará Jana Vlášková.

„Člověk, který pracuje u zvířat, by měl v prvé řadě vnímat, jak se chovají. Nesoudit je podle sebe, ale vnímat tu přírodu, říká Jana Vlášková. A doplňuje. „Pokud máme v sobě lásku, tak ji můžeme rozdávat. Když se člověk ztiší, začne vnímat přírodu, tak zjistí, že má v podstatě úplně všechno.“

autor: baj
Spustit audio

Související