Černé zlato nemusí být vždy černé. Jak vznikala ropa, co se z ní vyrábí a jaké barvy může mít?

28. duben 2021

Říká se jí černé zlato. Bez ní by naše civilizace vypadala jinak. Jak se ropa těží a z čeho je složená? Co mají společného dinosauři a benzínová pumpa? 

Moderátorka Jana Rychterová přijela do studia autem, pak sedla na plastovou židli... a při tom všem potkávala ropu. Tahle tmavá kapalina se totiž používá třeba při výrobě paliv a plastů. Kde byste ji našli a jak souvisí se zemětřeseními? To prozradil seismolog Leo Eisner.

Kde se ropa bere? 

Kdo „uvařil“ ropu? „Byly to hlavně mořské organismy, které žily v pravěkých mořích," prozradil Leo Eisner. Jediná podmínka byla, aby na dně voda moc neproudila a nepřivedla k usazeninám kyslík. Díky tomu se zbytky organismů nerozložily.

Leo Eisner

Nejdřív se z nich stalo bahno, po strašně dlouhé době se z bahna stal kámen, v tomhle případě břidlice, zvýšil se tam tlak a teplota. A za desítky a stovky milionů let z toho vznikla ropa.

Najdete ji i u nás

Ropu můžete najít i vy sami. Na hranicích Česka a Slovenska jsou jezírka, ve kterých bublá plyn, a můžete tam vidět ropu na vlastní oči. Dokonce si ji můžete vytáhnout v kbelíku. Moc takových míst u nás ale není.

Ropu asi znáte jako hnědou až černou kapalinu. Může ale být i žlutá nebo průhledná

„Většina ropy je černá nebo tmavě hnědá,“ prozradil Leo Eisner, „ale jsou i různě zabarvené ropy podle toho, jaké příměsi mají.“ Protože ropa vznikala hlavně v mořích, má v sobě hodně soli. Podle toho, jaké soli v ní jsou, může být ropa i nazelenalá. V některých oblastech je hodně žlutá, někde dokonce průhledná.

Jak se z ropy stane benzín? A jak se z vrtu dostane až na čerpací stanici? A jak kdysi ropa zachránila velryby? Poslechněte si v Klubu Rádia Junior, prozradí vám to seismolog Leo Eisner.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jana Rychterová , kpe
Spustit audio

Související