Čarování s časem a empatií. Pulitzerovou cenou ověnčený Cunninghamův román Hodiny coby rozhlasová četba na pokračování

16. září 2022

Literární trojhlas a pocta spisovatelskému umění Virginie Woolfové. Román, který získal Pulitzerovu, ale i PEN/Faulknerovu cenu, a podle něhož byla natočená oceňovaná filmová adaptace. To je kniha Hodiny od Michaela Cunninghama, kterou Vltava od 18. září uvede jako četbu na pokračování.

Virginia Woolfová

Kroužení kolem okamžiků a dojmů

Hodiny – tak se měla původně jmenovat kniha Virginie Woolfové, kterou dnes známe pod názvem Paní Dallowayová. Titul ale nakonec použil americký spisovatel Michael Cunningham pro svůj román, kterým vzdal úctu jejímu literárnímu umu a pohledu na věci kolem nás. A který bude od 18. září k dispozici jako vltavská četba na pokračování.

Čtěte také

„Kromě toho, že Virginie Woolfová je v knize zastoupena jako literární postava, prostupuje celým textem její tvůrčí metoda. I Cunningham se snaží zachytit veškeré záchvěvy lidského bytí, píše nelineárně spíše v kruzích a snaží se zachytit dojmy, které všichni máme ze svého běžného bytí. Hlavním tématem jak Virginie Woolfové, tak Michaela Cunninghama je totiž uplývání času. V románu Paní Dallowayová slyšíme Big Ben, ty chronologické hodiny, které náš čas neúprosně odbíjejí. Ale Michael Cunningham pojímá čas tak, že se každý den v podstatě opakuje, vychází a zapadá slunce, každý den má dvacet čtyři hodin, takže náš život opisuje kruhy. A on se ty kruhy snaží opisovat celým svým románem, což je koneckonců technika modernismu, který se pokoušel popřít objektivní čas. Spousta věcí je konstantní a k tomu se Cunningham vrací, ale dokáže je nově uchopit a procítit,“ říká o knize Hodiny amerikanistka Hana Ulmanová. 

Ztráty a nálezy

spisovatel Michael Cunningham v Praze

„Autory fascinují jak prohry, tak i vítězství, ale možná nás více fascinují právě prohry, protože čtenář si přeje být doprovázen. A přeje si být doprovázen spíš, když prožívá něco těžkého, než pokud se cítí šťasten,“ uvedl ke své próze Hodiny a jejím tématům spisovatel Michael Cunningham v roce 2010 v rozhovoru pro vltavskou Mozaiku. „Těch ztrát je tam více, ale i v těch ztrátách je někdy malé vítězství, pokud je člověk dokáže snášet důstojně, nebo s jakýmsi klidem, anebo s empatií pro ty, kteří zůstali. To je třeba případ Clarissy, jíž se přezdívá paní Dallowayová a která pochopí, proč její bývalý milenec spáchal sebevraždu. Takže to není buď  a nebo ‒ ono je to často spojené,“ doplňuje k tomu Hana Ulmanová, která ke knize Hodiny napsala rovněž doslov.

Román Hodiny Michaela Cunninghama můžete jako rozhlasovou četbu na pokračování v podání Petry Bučkové a v režii Radima Nejedlého poslouchat denně o půl sedmé od neděle 18. září.

autoři: Hana Ulmanová , Šárka Jančíková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.