Bývalá vojenská kasárna ve Starém městě pod Sněžníkem nabízejí autentický pohled do historie naší armády

5. prosinec 2018

Historii československé armády od jejího vzniku představují expozice Muzea vojenské historie a Staroměstska. Najdete ho na okraji Starého města pod Sněžníkem, v objektu bývalých pevnostních kasáren.

Po stopách naší armády se můžete vydat až do roku 1914, kdy vznikly československé legie. „Málo lidí si to uvědomuje, ale československá armáda vzniká právě československými legiemi. Sice jsme ještě na začátku byli včlenění do celku ruské armády, ale později jsme byli uznáni za československé vojsko na Rusi. Tam byly počátky československé armády, která se později vyvíjela za první republiky a pokračovala dál,“ říká správce muzea Pavel Bíro.

Pevnostní expozice v muzeu představuje maketu řopíku, neboli lehkého objektu, a věnuje se pevnostnímu budování za první republiky. Prohlédnout si můžete také základní vývoj československé vojenské uniformy, ukázky zbraní, vojenského folkloru, ale i různé dokumenty a doklady. Expozice ve Starém městě nabízí celkový pohled na vývoj československé armády až do rozdělení Československa v roce 1993. 

autor: pese
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.