Budvar v roce 2020 uvařil nejvíc piva od počátku své existence. Zisk zvýšil na 305 milionů

12. červenec 2021 15:42

Budějovický Budvar zvýšil loni zisk po zdanění o necelých deset procent na 305 milionů korun. Tržby z prodeje výrobků a služeb stouply o 0,4 procenta na 2,81 miliardy korun, byly rekordní.

Čistý obrat překročil druhým rokem po sobě tři miliardy korun. Ztráty v desítkách milionů korun zaznamenal podnik kvůli uzavření restaurací při pandemii. Vyplývá to z výroční zprávy.

Výstav loni stoupl o 3,1 procenta na 1,73 milionu hektolitrů piva, což bylo nejvíc za 125 let existence pivovaru. „Rok 2020 hodnotíme jako úspěšný, a to i přes veškeré problémy způsobené zejména pandemií covid-19. Dosáhli jsme opět rekordního prodeje s jeho velmi dobrou projekcí do hospodářského výsledku,“ uvedl v závěru zprávy ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Čtěte také

Národní pivovar pokračoval v rozvojových investicích, které začaly v roce 2015. Loni investoval 410 milionů korun. „Pivovaru pomohly, kromě jiného, významnou měrou obstát v náročné situaci pandemie, kdy nově instalované kapacity umožnily uspokojit rostoucí poptávku zákazníků zejména po baleném pivu,“ uvedl podnik ve výroční zprávě.

Pivovar se 670 zaměstnanci prodal loni víc baleného piva a méně sudového. Vyšší poptávky po baleném pivu, zapříčiněné pandemií, využil Budvar zejména v Německu, kde meziročně zvýšil prodeje. V Česku mu podle výroční zprávy pomohlo k dobrým výsledkům i to, že začal prodávat balený hořký ležák Budvar 33.

Letos podnik investuje zhruba 500 milionů korun a plánuje růst výstavu o čtyři procenta. V březnu Budvar oznámil, že v polovině roku zdraží desetistupňové lahvové pivo, podobně jako od ledna zdražil o 3,7 až 4 procenta jiné lahvové a plechovkové pivo.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související