Brno čekají změny v MHD. Jedna linka placená z peněz městské části skončí, jiná vznikne

11. prosinec 2013

Od neděle 15. prosince začne v Brně fungovat nová autobusová linka, kterou si zaplatí radnice městské části Žabovřesky. Naopak už jen do konce měsíce pojede přímá linka mezi Zvonařkou a Masarykovým onkologickým ústavem. Tu si od letošního podzimu objednala radnice Brno-střed, objednávku však neprodloužila.

Možnost zaplatit si spoje, které neobjednalo samo město, mají brněnské městské části poprvé právě letos.

Brno-střed chtělo podle svého starosty Libora Šťástky (ODS) přesvědčit magistrát o důležitosti linky, to se zatím nepodařilo. Samo ji prý dlouhodobě platit nemůže.

„Samozřejmě provoz celoroční je o jiných penězích než teď do konce roku. Byl bych rád, kdyby to Magistrát města Brna vyhodnotil tak, že obsluha Masarykova onkologického ústavu je celoměstská priorita,“ poznamenal Šťástka.

Zcela nový spoj za milion a čtvrt ročně si od poloviny prosince objednala Žabovřeská radnice. Linka propojí spodní část čtvrti s Kraví horou, kam nevedlo přímé spojení a cesta do prudkého kopce byla pro řadu lidí namáhavá.

„Umožní nám i spojení dětí ráno do školy na náměstí Míru – tam je teď velký provoz automobilů. Čili počítáme s tím, že ta linka v ranních a odpoledních hodinách posílí a povede zatím z ulice Tábor na náměstí Míru,“ vysvětlil starosta Žabovřesk Pavel Tyralík (ČSSD).

autor: hol
Spustit audio