Blíží se začátek turistické sezóny v objektech Národního památkového ústavu. Na co se můžete těšit?

19. březen 2023 07:45

Zástupci Národního památkového ústavu představili letošní novinky na památkách v jeho správě na území Královéhradeckého kraje. Jde o pět památek - hospital Kuks a zámky v Hrádku u Nechanic, Náchodě, Opočně a Ratibořicích. Chystají se drobné změny prohlídkových okruhů, někde se symbolicky zdražuje vstupné pro dospělé, naopak děti budou mít vstup levnější než dřív. 

Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.
Začnu vstupným. To základní se na památkách ve správě Národního památkového ústavu v Královéhradeckém kraji mění pouze na dvou místech a to navíc jen symbolicky o 10 korun.

Čtěte také

Víc lidé zaplatí v hospitalu Kuks a na náchodském zámku. Naopak na zámcích Hrádek u Nechanic, Opočno a Ratibořice zůstává základní vstupné stejné jako loni.

Levněji se na památky dostanou děti. Ty do šesti let tradičně zdarma a ty starší zaplatí vždy 30 procent základního vstupného. Oproti loňkému roku to tak bude o 10 nebo 20 korun méně.

Hlavní turistická sezóna začíná na všech zmiňovaných objektech pod správou památkového ústavu v sobotu 1. dubna.

Na jaké novinky se turisté při klasických prohlídkách jednotlivých památek mohou těšit?
Například na zámku Hrádek u Nechanic prochází změnou část hostinských pokojů v prvním patře západního křídla objektu.

Čtěte také

Restaurátoři a dělníci se podle dochovaných akvarelů a zámecké kroniky snaží vrátit místnosti do podoby z druhé poloviny 19. století. Největší změna čeká takzvanou půlkruhovou ložnici, kde se obnovuje původní dřevěné obložení stěn.

Nové budou v několika místnostech také látkové tapety nebo dřevěné podlahy. A na těch se právě teď pracuje. Práce budou hotové většinou ve druhé polovině letošního roku.

A ještě krátce například k hospitalu Kuks. Tam se nově mohou turisté těšit na kávový koutek s posezením u bylinkářství na nádvoří. V létě plánuje správa hospitalu pravidelnou projekci filmového dokumentu ze 70. let minulého století o životě v hospitalu. A zdarma bude také nové k vidění sklepení hospitalu.

Kasteláni jednotlivých památek chystají na hlavní návštěvnickou sezónu řadu akcí. Které tě zaujaly nejvíc?
Je jich celá řada. Vyberu proto pouze ty hned z kraje dubna. Hrádek u Nechanic zaměří velkou část sezóny na historii rodu Harrachů.

Čtěte také

Chystají se speciální prohlídky, přednášky i kulturní akce. Tou první bude hned 1. dubna akce spojená s křtem nové knihy o rodu Harrachů. A křtít se bude netradičně horkou čokoládou.

Harrachové byli asi totiž první, kteří začali čokoládu do českých zemí vozit. V té době to byla nevídaná věc, ochutnávali jen ti nejvlivnější a nejbohatší lidé. Čokoláda se konzumovala v tekutém stavu, proto křest nové publikace symbolicky obstará horká čokoláda.

Na zámku v Náchodě se na začátku letošní hlavní turistické sezóny zaměří především na Velikonoce a tradice s tímto svátkem spjatými. Podobné to bude v Ratibořicích nebo Opočně. Právě v Opočně například na začátku dubna ukáží i méně známé tradiční kraslice či velikonoční výzdobu.

A třeba v sobotu 8. dubna nabídnou v Opočně mimořádnou prohlídku zámku, která bude zaměřena na kuriózní předměty tamní zámecké sbírky.

Spustit audio

Související