Batist Medical navzdory zadlužení pokračuje ve výrobě, propouštění nechystá. Majitel hledá investora

15. březen 2023 08:09

Výrobce zdravotnických potřeb, společnost Batist Medical z Červeného Kostelce na Náchodsku, stále nemá povolenou reorganizaci. Soud o ní bude rozhodovat po dubnové schůzi věřitelů. V lednu na sebe tři společnosti, patřící pod Batist Medical Holding, podaly insolvenční návrh, podle údajů z insolvenčního rejstříku mají závazky zhruba miliardu korun. Výroba zdravotnického materiálu v Červeném Kostelci navzdory potížím stále pokračuje. 

Čtěte také

Pod Batist Medical Holding patří 11 společností, část z nich sídlí v zahraničí. Za důvod problémů Batist označil například zvyšující se ceny energií, nebo příliš rychlý růst nákladů a výrobních kapacit společností během pandemie koronaviru. Firmě v posledních dvou letech výrazně klesly tržby - podle neauditovaných výsledků třeba loni o 44 procent na 706 milionů korun z předloňské víc než miliardy a čtvrt.

Skupina se podle svého majitele Tomáše Mertlíka stala navíc obětí podvodu ve dvou asijských obchodních případech. Ty ji údajně na zálohách a následných škodách připravily téměř o 150 milionů korun. „Policie jak v Čechách, tak i ve Vietnamu, činí kroky k tomu, abychom naše prostředky, které dosahují výše téměř 150 milionů korun, získali zpět.“

Chod té hlavní výrobní firmy, vyrábějící zdravotnický materiál v Červeném Kostelci, dluhy neovlivnily. Tvrdí to majitel Tomáš Mertlík. Společnost stále vyrábí, platí mzdy zaměstnancům i faktury, které vznikly po rozhodnutí soudu o úpadku.

Čtěte také

Jen už se firma tolik nesoustředí na původní výrobu roušek. „My jsme výrobu přesunuli zpět do onoho předpandemického období. Takže vyrábíme jednorázové sety, jak pro malé zákroky, tak i pro velké operace. Vyrábíme hygienické prostředky, buničitou vatu i prostředky pro krytí ran.

Batist zaměstnává stovky lidí, jen ve výrobě je to podle majitele zhruba 320, z toho 200 v Česku. Zaměstnanci oslovení redaktorem Českého rozhlasu se zatím o práci nebojí, peníze dostávají.

Podle Tomáše Mertlíka se žádné propouštění nechystá a zprávy o něm nemá ani ředitel Úřadu práce v Náchodě Petr Hlavizna. „Ze společnosti nemáme hlášeno žádné hromadné propouštění a podle našich informací je tam situace stabilizovaná.

Čtěte také

Reorganizaci, která má společnost ozdravit, soud už sice Batistu jednou povolil, potom ale své rozhodnutí zrušil. Insolvenční správce totiž upozornil soud na to, že Batist jako dlužník k insolvenčnímu návrhu nepřipojil návrh reorganizačního plánu. Soud to jako argument přijal, své rozhodnutí změnil a v odůvodnění usnesení upozorňuje, že jednou z možností je, aby dlužník předložil reorganizační plán přijatý alespoň polovinou věřitelů. Ti se mají podle Tomáše Mertlíka sejít ve druhé polovině dubna. Insolvenční správce má soudu do 15. května předložit zpracovaný seznam pohledávek, zprávu o své činnosti a hospodářské situaci dlužníka, včetně soupisu majetku.

Batist s ohledem na situaci uzavřel pobočky, které podle majitele nevydělávaly, například v Německu a Maďarsku, dále firma zastavila některé projekty. Stále hledá investora, který by do společnosti vstoupil. „Který by pomohl v naší složité situaci z pohledu cash flow. Věříme, že toho investora najdeme, ale v současné době tedy ještě žádného nemáme, doplňuje majitel Tomáš Mertlík, který věří tomu, že se do poloviny roku situace změní.

Spustit audio

Související