Arnoštka Mojová. Zdravotní sestra, která život zasvětila dětem

2. červen 2021

Ostravská seniorka Arnoštka Mojová se narodila ještě před válkou. Dobře si vzpomíná na své dětství prožité na Hranečníku poblíž hornických kolonií. Povypráví i o své profesi.

Vystudovaná dětská zdravotní sestra pracovala v dětských domovech i dětských jeslích a také se podílela spolu s psychology na nové výchovně-vzdělávací koncepci.

Seniorka Arnoštka Mojová má ve svém rodném listě poznačený rok 1934. Celý její život byl spjatý jak s Ostravou, kde se narodila a dodnes žije, tak také s profesí dětské zdravotní sestry. I když sama vlastní děti neměla, pečovala o ty nejmenší v dětských domovech a jeslích. Svého času se také v této oblasti podílela na vytvoření nové výchovně-vzdělávací metodiky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.