Archeologové nahlížejí v Jičíně do doby, kdy na Valdštejnově náměstí místo zámku stály ještě domy

19. březen 2024 07:49

Až do 14. století zatím teď nahlížejí archeologové z jičínského regionálního muzea a galerie. Zkoumají výkopy v přízemí Valdštejnského paláce v Jičíně, které souvisejí s rozsáhlou rekonstrukcí památky. S archeologem Jiřím Ungerem do výkopů nahlédla také redaktorka Vlaďka Wildová. Co tam uviděla a co se dozvěděla?

Čtěte také

Do obnovy Valdštejnského zámku v Jičíně chtějí město a Královéhradecký kraj společně investovat 90 milionů korun. Dvě třetiny budou určené na rekonstrukci muzea, jeho vybavení a vybudování bezbariérového přístupu do zámku.

Díky celkové rekonstrukci, včetně rozvodů, topení a dalších instalací, získá muzeum novou interaktivní expozici. Lidé by ji mohli navštívit za dva roky.

Jičínský zámek, také Valdštejnský zámek, je raně barokní, klasicistně upravený objekt, který se nachází přímo v centru města. Je součástí budov na jižní straně Valdštejnského náměstí v Jičíně.

Původně renesanční křídlo zámku bylo postaveno na počátku 17. století ještě v době, kdy Jičín patřil rodu Smiřických. Zajímavostí je, že z hlediska umístění by se správně mělo mluvit o Valdštejnském paláci, ale všeobecně se již vžilo označení Valdštejnský zámek. Nádvoří zámku jsou průchozí a přístupná, ale prohlídky zámku jsou možné jen v rámci muzejní expozice.

Čtěte také

V Jičíně pokračuje dosud nejrozsáhlejší etapa oprav zdejšího Valdštejnského paláce. Obnovena bude střední část památky a hlavně technická infrastruktura. Nejviditelnější součástí rekonstrukce bude vybudování výtahu.

A právě v blízkosti šachty pro budoucí výtah, ale i u sousedních výkopů pro novou kanalizační síť se v přízemí paláce sešla s archeologem Regionálního muzea v Jičíně Jiřím Ungerem reportérka Vlaďka Wildová

Regionální muzeum a galerie v Jičíně - Muzeum hry
Již od konce 19. století se tato instituce snaží získávat, uchovávat a zpřístupňovat hmotné doklady o vývoji člověka a prostředí, ve kterém žije. Sbírky a expozice zachycují nikoliv pouze kulturní a přírodní hodnoty Jičína, nýbrž dokumentují vývoj a historii celého širšího regionu Jičínska a jižní části Geoparku Český ráj.

O prvních archeologických objevech při rekonstrukci Valdštejnského paláce v Jičíně informoval prostřednictvím redaktorky Vlaďky Wildové archeolog Regionálního muzea v Jičíně Jiří Unger. Vyhodnocování nálezů při výkopech v přízemí dál pokračuje, jeho výsledky vám brzy zprostředkujeme.

Spustit audio

Související