Antonín Holý. Neviditelný lékař

16. červenec 2021

Pomohl lidem po celém světě, a přece ho většina z nich nikdy neviděla. Většinou dokonce ani neznají jeho jméno, ačkoli jim vrátil to nejcennější, zdraví. Napsal Tomáš Syrovátka.. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Vystudovaný chemik celý život pilně pracoval v laboratoři. Výsledků se dočkal až po letech, a i dnes, kdy už není mezi námi, vydělávají preparáty, na nichž se podílel, miliardy.

Měl blízko k udělení Nobelovy ceny

Antonín Holý stál za vývojem léků proti žloutence typu B nebo proti AIDS. Za své objevy měl blízko i k udělení Nobelovy ceny. Jeho práce našla odezvu nejen v odborných kruzích, ale Dejvické divadlo o něm dokonce uvedlo hru. Není divu. Patřil k lidem, kteří klepali na bránu vedoucí k odhalení největších tajemství života a vesmíru.

Na jeho odkaz dnes navazuje i dcera, která se rovněž vydala na vědeckou dráhu. Příběhy z kalendáře přiblíží Antonína Holého nejen jako mimořádného vědce, ale i obyčejného člověka, který miloval horské výšlapy s rodinou.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související