Aeroponií proti suchu. Flora Olomouc představuje moderní systém pěstování zeleniny

16. srpen 2018

I minimum vody stačí na bohatou úrodu ovoce a zeleniny, tvrdí propagátoři aeroponie, moderního způsobu pěstování, který se uplatňuje i ve vesmíru. Vhodný je podle nich nejen pro velkopěstitele, ale i pro drobné zahrádkáře. Zájemce se o tom budou snažit přesvědčit na výstavě Flora Olomouc, která dnes začíná.

„Je strašné vedro, začíná být nedostatek vody, a pěstování v tomto stylu nabízí různé možnosti, jak zachránit tuto situaci,“ obhlíží ukázkovou aeroponii zkušená zahrádkářka Jaroslava Kačerová.

Aparatura patří Karlu Duškovi ze svazu zahrádkářů. „Ten systém, byť se používá v kosmonautice, si může každý zahrádkář udělat sám doma. Ty teorie o tom, jak je to drahé, složité, které odradí každého zahrádkáře, nejsou pravda. Tak, jak to tady vidíte, to jde udělat z toho, co máte doma v garáži, na dvorku,“ říká zahrádkář.

A hned mi ukazuje, jak aeroponie funguje. „Mozkem je tato kruhová malá nádrž, 50litrová, kde je umístěné čerpadlo a kde je živný roztok. A z této nádrže se propojují hadicemi jednotlivé nádoby na ty trysky a voda se zase vrací do nádrže. Takže potřebujete půl metru čtverečního na tu nádrž a pak potřebujete prostor na ty pěstební nádoby, kterých si můžete udělat, kolik chcete,“ vysvětluje.

Letos už sklízel zeleninu počtvrté – saláty, kedlubny nebo papriky. Všechny rostlinky jsou náročné na vodu. „Té vody je tam skutečně mizivé množství. Teď mám změřené, že na čtyřech metrech čtverečních potřebuju dva litry vody týdně dolít,“ komentuje Karel Dušek.

Nenáročný způsob pěstování

Jako zahrádkář postupně upouští od tradičního sázení do země. Studna mu vyschla, a tak nedá na aeroponii dopustit: „Je naprosto jednoduchá, nemusíte se o to starat. Koupíte sadbu na trhu, vysázíte a odjedete na tři neděle, na čtyři neděle. A pokud vám nějaký chytrák neodpojí elektřinu, tak přijedete a sklízíte.“

Aeroponie tak podle dosavadních zkoumání přírodovědců může řešit nedostatek potravin v některých částech světa. Podle Duška i u nás v době největšího sucha. „Všichni pořád mluví o úsporách vody, všichni mluví o suchu a v podstatě nikdo nic pro to nedělá. Právě jsem chtěl ukázat, že každý obyčejný člověk, který na to nepotřebuje vzdělání, potřebuje jen trochu technického umu, si tuhle soupravu může postavit sám. Je až strašidelné, jak je to jednoduché,“ dodává Karel Dušek.

Aeroponii využívají také astronauti při dlouhodobých výpravách vesmírem.

autor: bam
Spustit audio