Advokát a mecenáš Smutný: Sto milionů na svatovítské varhany? Lidé ukázali, že se umí semknout i v těžké ekonomické situaci

21. listopad 2023

V pražské katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha se chystá poslední benefiční koncert pro nové varhany. „Jedná se o křídlo, které bylo dokončeno v roce 1929. Dosud nebylo deset let klidu, aby se něco takového podařilo,“ okomentoval na Dvojce mecenáš a advokát Pavel Smutný. Na stavbu varhan přispěli dárci sto miliony korun, k dokončení zbývá vybrat ještě sedm. Moderuje Jan Burda. 

Vrcholí přípravy na čtvrtý benefiční koncert v katedrále sv. Víta na podporu dostavby svatovítských varhan, čímž se pomyslně završí dokončení celé katedrály. Koncert odvysílá v přímém přenosu Český rozhlas Vltava. 

Čtěte také

„Z hlediska kulturního dědictví je to velmi prestižní projekt,“ vysvětlil v pořadu Jak to vidí... mecenáš a advokát Pavel Smutný. V křídle, dokončeném v roce 1929, bude postaven zcela nový hudební nástroj. 

Prostředky na jejich zhotovení poskytl již císař Ferdinand I. Habsburský, následně měly několikrát vzniknout, záměr však kvůli složité historii naší země nebyl nikdy naplněn. A západní, pro varhany určená katedrální kruchta, zůstávala prázdná.  

Deset let příprav

„Nejedná se o obnovu varhan, ale o stavbu nových. Má to zajímavou časovou vertikálu, nikdy tam varhany nebyly. Mluvíme o křídle, které bylo dokončeno k miléniu svatého Václava, čili v roce 1929, uvedl Smutný na Dvojce.

Projekt na výstavbu varhan trvá i s přípravou už deset let. Podle Smutného něco takového nebylo dřív možné uskutečnit.

„Když si stručně shrneme naše dějiny od roku 1929, tak vidíme, že nebylo deset let klidu, aby se něco takového stalo,“ zmínil. Prozatímní Mölzerovy varhany, které v katedrále v současnosti hrají, byly již v době svého vzniku pojaty jako provizorní. 

Sto milionů pro varhany

Za dobré znamení advokát a mecenáš Smutný považuje, že se podařilo sehnat sto milionů korun. 

To je fantastická věc. Podařilo se najít desetitisíce dárců bez jakýchkoliv komplikací. Od úplně skromných darů lidí, kteří chtějí připomenout, že u toho byli, přes rodinné dary, až po obce, kraje a korporace, vypočítal Smutný. Podle něj je to signál, že lidé se umí spojit dohromady i v těžké ekonomické situaci.

I když není do zpěvu. To je poselství velké naděje,“ vyjádřil se

K dokončení varhan zbývá vybrat ještě sedm milionů korun. Benefiční koncert se koná u příležitosti výročí položení základního kamene katedrály Janem Lucemburským a Arnoštem z Pardubic a také v předvečer svátku svaté Cecilie, patronky muzikantů. 

Největším problémem se zdálo sehnat peníze, ale nakonec se ukázalo, že hlavním problém je ty varhany postavit. To se teď odehrává a já doufám, že do roka a do dne,“ uzavřel.  

autoři: Jan Burda , Pavel Smutný , juk
Spustit audio

Související