Adiktoložka Fišerová: V Česku má problém s alkoholem přes milion lidí, je provázaný se společností

7. únor 2020

Od začátku měsíce v Česku probíhá již 8. ročník akce Suchej únor, který svým účastníkům pomáhá prověřit jejich vztah k alkoholu. „Češi měli vždy vřelý vztah ke konzumaci vína nebo piva. Je to něco, co k nám kulturně patří. Je to hodně provázáno s naší společností, s tím, jak trávíme volný čas. Alkohol je u nás hodně dostupný. Teprve nedávno jsme řešili, že by měl být v hospodách nějaký levnější nápoj než pivo,“ říká Kristýna Fišerová z Národní linky pro odvykání.

Podle výzkumu, který s kampaní Suchej únor realizovalo Ministerstvo zdravotnictví, má v Česku problém s nadužíváním alkoholu přes jeden milion lidí. „Existuje míra tzv. nízkorizikového pití, které z dlouhodobého hlediska přináší nízké zdravotní následky. To je pro ženu jedna sklenice vína nebo jedno pivo denně a dvojnásobné množství pro muže. Během týdne by ovšem měly být alespoň dva dny, kdy člověk vůbec nepije alkohol,“ doplňuje Fišerová.

Příklady, jak s alkoholem bojovat, by si Česko mohlo brát ze zahraničí. „Například ve Velké Británii je větší míra kontroly věku u lidí, kteří se jdou napít. Pořádají se zde akce se zaměřením na péči návštěvníků nočního klubu. Starají se o dostupnost pitné vody nebo zón, kde si návštěvník může odpočinout. V Česku se to teprve začíná řešit,“ komentuje Fišerová.

Kristýna Fišerová

Mezi rizikové skupiny uživatelů alkoholu patří i ženy v těhotenství nebo na mateřské dovolené. „V těhotenství není žádná míra alkoholu, která by pro plod byla bezpečná. Ženy často několik prvních měsíců nevědí, že jsou těhotné. Pokud se v této době žena napije, může tím dítě ohrozit. Pokud se tedy snaží otěhotnět, měla by alkohol úplně vynechat,“ říká Fišerová.

Kristýna Fišerová je vedoucí konzultantů Národní linky pro odvykání. Ta poskytuje bezplatné služby na pomoc se závislostí na alkoholu, kouření, hazardních hrách nebo nelegálních látkách. Volat můžete na číslo 800 350 000 vždy od pondělí do pátku mezi 10. a 18. hodinou. Linka je anonymní.

Které skupiny uživatelů alkoholu jsou nejohroženější? Jak akce Suchej únor probíhá a proč je dobré si ji vyzkoušet? Poslechněte si celý rozhovor s Kristýnou Fišerovou z Národní linky pro odvykání.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka