Adidas: Výrobce sportovních bot, který vyrostl na bratrské nenávisti

Rodinný německý podnik rozdělila povinnost vyrábět pro Wehrmacht a hlavně nutnost vstoupit během druhé světové války do Národně socialistické německé dělnické strany.

Účinkují: Jan Kovařík, Světlana Lavičková
Připravila: Jitka Škápíková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Jitka Kundrumová
Zvukový design: Jiří Litoš
Premiéra: 3. 3. 2020

Chceme-li pátrat po původu značky Adidas, musíme se vydat na malý výlet do městečka Herzogenaurach. Tam se totiž na počátku 20. století narodili bratři Adolf a Rudolf, kteří měli po otci v krvi ševcovinu.

Mladší Adolf, přezdívaný Adi, jako malý vyzkoušel snad každý sport. Když se vrátil z první světové války, splnil si svůj chlapecký sen: sebral mámě kus plátna a doma na koleně z něj vyrobil první pár sportovní obuvi. Brzy na to si v matčině bývalé prádelně postavil dílnu.

Ševcovský talent od pánaboha

Adolf si vyrobil i vlastní silou poháněný stroj na zaoblení rohů na podrážce bot. Pak převzal otcův podnik a naplno se pustil do výroby. Brzy se k němu přidal i Rudolf a továrna na boty Bratří Dasslerů s 25 zaměstnanci vyráběla 100 párů bot denně.

Rudolf se staral o obchodní stránku podnikání. Adolf byl návrhář, vizionář, zabýval se vývojem obuvi – bota musela být hlavně lehká a pohodlná, vážil každý gram kůže. Měl talent od ševcovského pánaboha. Nápady jen hýřil.

Za svůj život přihlásil okolo 700 patentů! Výrobním materiálem jeho prvních sportovních bot nebyla kůže, ale materiál mnohem lehčí – plátno. Brzy uvedl na trh první fotbalové kopačky a běžecké tretry.

Poprvé na olympiádě

Poprvé boty bratrů Dasslerových objevily na olympijských hrách v Amsterdamu v roce 1928. Letní olympiáda v Berlíně v roce 1936 představovala zlom v cestě obuvnické firmy k úspěchu – sportovci v Dasslerových botách si z tohoto klání odnesli celkem 40 medailí.

A pak vypukla druhá světová válka. Ta pro bratry-obuvníky znamenala razantní zpomalení růstu, povinnost vyrábět pro Wehrmacht a hlavně nutnost vstoupit do Národně socialistické německé dělnické strany. A tehdy si ti dva přestali rozumět.

Spor o nacismus. Anebo o děti

Adolf chápal vstup do NSDAP jako povinnost a nutné zlo. Rudolf to bral vážně a nacistické ideologii zcela propadl. Existují ale i další verze příběhu. Třeba že si bratři navzájem svedli manželky a do krve se pohádali, kdo je vlastně pokrevním otcem kterého z dětí.

Asi se nám už dnes nepodaří vypátrat pravdu. Faktem ale zůstává, že se z bratrů stali nepřátelé na život a na smrt. A na takových vztazích se společné podnikání stavět nedá. Museli se rozejít a dál podnikat každý po svém.

Adidas vs. Puma

Dasslerové si otevřeli v rodném městě Herzogenaurachu dvě samostatné továrny. Každá z nich leží na opačném břehu řeky Aurach. Adolf si nechal zaregistrovat vlastní značku a ukryl v ní své jméno. Adolf Dassler zkrátil na Adidas.

Rudolf původně zvažoval podle stejného vzoru vytvořený název Ruda, pak se rozhodl pro značku Puma a do znaku zvolil ušlechtilou černou šelmu. Stali se z nich rivalové a pustili se do tvrdého konkurenčního boje.

Podobný osud potkal i dva fotbalové kluby ve městě. Zatímco jeden sponzorovala Puma, druhý klub nosil boty od firmy Adidas.

Jak se vedlo adidaskám v jejich samostatné kariéře? Přetrvávalo nepřátelství bratrů Dasslerových až za hrob? Jak se časem měnilo logo?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související