Adam Černý: Čínské policejní stanice v Evropě i USA? Neomalenost a bezprecedentní porušení mezinárodního práva

24. listopad 2022

Čínský represivní režim dohlíží bedlivě i na své občany v zahraničí. Prostřednictvím více jak 50 nelegálních policejních stanic na území evropských států i USA získává Čína nejenom informace, ale řadu svých krajanů nutí i k návratu domů. Dvě policejní úřadovny by měly být podle projektu Sinopsis i v Praze. Proč se Čína se svými zločineckými záměry nijak neskrývá? Novinář Adam Černý v audiozáznamu ještě vysvětlí, co komplikuje současné německo-francouzské vztahy.

Podle americké FBI bylo za posledních osm let přinuceno k návratu do vlasti na 9000 emigrantů z Číny. Čínská oficiální místa hovoří o číslech ještě vyšších. Podle pekingského deníku Global Times bylo do Číny jenom za období let 2021 a 2022 vráceno na 230 000 lidí.

„Podstatné je, že jde o bezprecedentní porušování mezinárodního práva. Policie má vykonávat své pravomoce pouze na území toho státu, který jí velí,“ poukazuje v pořadu Jak to vidí... komentátor Adam Černý.

Bohulibý záměr?

Podle něj jsou zahraniční vyšetřovny součástí operace Hon na lišky, kterou vyhlásil generální tajemník a prezident Číny Si Ťin-pching v roce 2014. „Záměrem bylo přimět pachatele zločinů v Číně, aby se vrátili a postavili před spravedlnost,“ vysvětluje Černý.

„Ale existuje spousta důkazů, že tyto návraty nejsou zdaleka dobrovolné. Lidé jsou vystaveni nátlaku, zastrašováni jsou i jejich příbuzní v Číně. To ukazuje zločinnou podstatu existence těchto nelegálních policejních stanic a rozsah tohoto problému.“

Čtěte také

Číňané samozřejmě fungování tajných policejních stanic nejenom na území USA popírají. Tvrdí, že jde o dobrovolnická střediska, která pomáhají krajanům v zahraničí. „I tak by pořád šlo o úřední filiálku čínského státního aparátu, která by měla být někde nahlášená, evidovaná a povolená hostitelskou zemí.

„Ani zdaleka nejde jen o stíhání korupčníků. Ale prostě lidí, kteří jsou režimu nepohodlní,“ zdůrazňuje Černý. Znepokojující je podle něj i to, jak je v posledních letech čínská zahraniční politika více a více asertivní, až neomalená.

Jsme svědky toho, že Čína své zájmy a své politické představy v zahraničí prosazuje mnohem agresivněji a důrazněji než dříve. Je tu patrný obrovský posun od dob, kdy tvůrce čínských reforem Teng Siao-pching prosazoval, aby se Čína chovala zdrženlivě, nedávala své záměry a názory příliš najevo, ale vyčkávala na svůj čas.“

Dneska se ale čím dál více mluví o čínské diplomacii bojujících vlků. „Diplomaté, kteří se chovají neomaleně, urážejí, jsou chváleni a jejich přístup je široce schvalován a podporován. Buď tedy došlo ke změně mentality, anebo nejvyšší vedení v Číně dospělo k názoru, že už není třeba se se svými záměry skrývat a je třeba vystupovat daleko důrazněji.“

Čínské služebny v Praze

Podle zjištění projektu Sinopsis sledují příslušníky místní čínské diaspory i dvě nelegální čínské policejní stanice v Praze. Pravdivost informace potvrdil i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Bránit se proti tomu dá jedině úředními nebo soudními postupy. V Nizozemsku rovnou vláda nařídila Číně, aby nelegální policejní stanici zavřela, protože taková věc nemá na území cizího státu státu co dělat.“

K vyřizování úředních dokumentů, jako jsou třeba řidičské průkazy, slouží oficiálně nahlášené konzulární oddělení, které je povolené a má své deklarované sídlo. „Nemůže ale fungovat v nelegální nebo v šedé zóně. Navíc k tomu účelu, aby monitorovalo a zastrašovalo oponenty režimu,“ uzavírá Adam Černý.

Spustit audio

Související