50 let pražského metra. Oslavy výročí vrcholí tento týden jízdami historických souprav a speciálním programem

8. květen 2024

Ve čtvrtek 9. května 2024 to bude přesně 50 let, kdy slavnostně vyjela první vlaková souprava pražského metra. Významné výročí připomenou ve středu 8. května jízdy historickými soupravami a 9. května zajímavý program v Centru architektury a městského plánování (CAMP).

Slavnostní zahájení provozu prvního úseku metra (linka C) mezi Kačerovem a dnešní stanicí Florenc se konalo 9. května 1974, pro cestující se otevřelo o den později.

Čtěte také

Úsek mezi stanicemi Florenc a Kačerov je tedy nejstarší součástí pražského metra. Jeho výstavba začala počátkem roku 1966, původní plány počítaly s podpovrchovou tramvají, což je dodnes patrné například v pojetí stanic Hlavní nádraží a Muzeum.

Dnes linka C měří 22,4 kilometru a je na ní 20 stanic. Dojet z konečné v Letňanech do stanice Háje trvá 36 minut. Součástí trasy je i úsek pod Vltavou mezi stanicemi Nádraží Holešovice a Kobylisy, linka vede také uvnitř Nuselského mostu.

Stanice Florenc (dříve Sokolovská) na nejstarší trase C byla zprovozněna  v roce 1974

K jubileu byla připravena celá řada akcí

Ve středu 8. května 2024 to jsou jízdy historických souprav metra na lince C za běžné jízdné.

  • Jako první vyjede v 9:19 z Kačerova na Florenc historická třívozová souprava ze zahájení provozu metra v roce 1974.
  • V 9:25 se k ní připojí historická pětivozová souprava 81–71, tzv. černá huba.
  • V 9:30 opět z Kačerova bude následovat rekonstruovaná souprava 81–71M, kterou DPP uvažuje do budoucna zachovat jako historickou pro Muzeum MHD. V jednom čelním voze ev. č. 3138 v ní zůstal původní zabezpečovač, tzv. udírna.
  • Jako poslední vyjede z Kačerova v 9:35 vlak M1, konkrétně první prototypová souprava, která se v rámci homologace objevila v metru v červenci 1998 a první cestující přepravila v lednu 2000.

Vlaky Ečs budou do 16:00 jezdit na nejstarším úseku metra Kačerov–Florenc, souprava 81–71 mezi Kačerovem a Nádraží Holešovice, 81–71M pak v úseku Kačerov–Ládví a nejstarší souprava M1 pak úsek Kačerov–Letňany.

Čtěte také

Fanoušci městské poznávací turistiky a zábavných výletů Tripper budou mít sraz ve středu 8. května 2024 v Muzeu MHD DPP ve Střešovicích, kde bude začínat i končit stopovací speciál věnovaný 50 letům pražského metra. Hráči podle hrací karty a indicií v ní budou procházet místa spojená s MHD v Praze, a zejména historií metra, sbírat nápovědy a kódy, které je dovedou k rozluštění šifry. Odměnou je radost z výletu, poznání nových míst, rozluštění šifry a unikátní symbolická odměna.

Na den výročí, na čtvrtek 9. května 2024 DPP ve spolupráci s Centrem Architektury a Městského Plánování (CAMP) připravil celodenní komponovaný program k oslavám 50 let pražského metra. Program pro veřejnost začíná od 13:00 projekcí historických dokumentů a filmů ze 70. let. Od 14:00 bude následovat přednáška k historii pražského metra. Paralelně s ní poběží projekce dalších filmů, jako např. „Pražské metro včera dnes a zítra“ z roku 1985, nebo o povodních v metru z roku 2002. Od 16:00 bude přednáška zaměřena na nejbližší budoucnost a největší technologickou změnu, která pražské metro čeká – automatizace metra v Praze. Večer opět vyplní projekce dokumentů a filmů, včetně nejnovějších filmů s Davidem Vávrou „Prahou podzemní drahou“.

Podrobné informace k programu oslav 50. výročí metra jsou uvedené na webu Dopravního podniku hl. m. Prahy.

autoři: Ľubomír Smatana , JMys | zdroje: Dopravní podnik hl. m. Prahy , ČTK
Spustit audio