17. listopadu mohou být otevřené všechny obchody. Pro státní svátek neplatí zákaz prodeje

17. listopad 2017

Zákaz prodeje o státních svátcích se na 17. listopad nevztahuje. Na rozdíl od sedmi dalších svátků v roce mohou být otevřeny všechny obchody, včetně hypermarketů. Řada zákazníků si tím ale není jistá, proto raději nechávají nákupy na jiný den. Dokazují to i statistiky o počtu vydaných účtenek v systému evidence tržeb.

Například v pondělí 1. května, kdy zákaz neplatil, a obchody mohly mít otevřeno, zaevidovali podnikatelé 6 a půl milionu účtenek. V běžné květnové pondělky byl přitom počet vydaných účtenek okolo 14 milionů a ani v nejslabší den v týdnu – tedy v neděli – neklesal pod osm milionů.

Vůbec nejvíc letos lidé nakupovali ve čtvrtek před Velikonocemi. A to přesto, že ani na Velký pátek se zákaz nevztahuje.

Letos budou muset obchodníci zavřít ještě dvakrát – na první a druhý svátek vánoční. Na Štědrý den pak mohou mít otevřeno do 12 hodin.

Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou od 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Spustit audio