Žije se nám nejlépe v historii? Přijďte na veřejnou debatu Plusu

28. leden 2019

Potřebujeme najít spasitele? Jedna z otázek, na kterou chce najít odpovědi další veřejná debata Českého rozhlasu Plus, která proběhne 29. ledna v pražském DOXu.  Přitom se nám podle nejrůznějších ukazatelů žije nejlépe v historii...

Debatu budeme vysílat živě 29. ledna od 18:30 z Centra současného umění DOX v rámci probíhající výstavy „Vítejte v těžkých časech“. Hosty debaty budou diplomatka Magda Vášáryová, generál Petr Pavel, herečka Martha Issová, psychiatr Cyril Höschl a publicistka Saša Uhlová. Moderuje Michael Rozsypal. Aktuální informace najdete ve facebookové události.

Světová banka pro letošek sice mírně zhoršila odhad růstu globální ekonomiky z loňských 3 % na 2,9 %, nicméně pro další dva roky stále platí, že celosvětové hospodářství dál poroste. Dlouhodobě se zvyšuje i hrubý domácí produkt (HDP) na hlavu.

Daří se bojovat i s celosvětovou chudobu. Podle analýzy Světové banky klesl loni počet lidí, kteří žijí v extrémní chudobě, tedy za míň než 1,90 dolaru na den, na 8,6 % populace. Ještě před pěti lety to přitom bylo ještě 11 %. Organizace Oxfam uvádí, že se mezi lety 1990 a 2010 podařilo počet lidí žijících v extrémní chudobě snížit na polovinu.

​Celosvětově podle UNICEFu stoupá i počet gramotných lidí. S tím souvisí i lepší přístup k základnímu vzdělání a také globálně klesající nezaměstnanost. Propast mezi těmi nechudšími a nejbohatšími se ale lidstvu zmírnit nedaří. 

Podle týdeníku Economist se zlepšuje i celosvětový stav demokracie. Poprvé po třech letech totiž index demokracie neklesl, a 48 zemí si dokonce polepšilo. (Týdeník sleduje na 60 indikátorů rozdělených do pěti kategorií: volební proces, funkčnost vlády, politická participace, politická kultura a občanská práva.)

Globální ekonomika roste, chudoba i nezaměstnanost se snižují, svět bohatne. Jenže bohatí bohatnou a chudí chudnou. Nůžky se stále rozevírají... Podle nedávné studie nevládní organizace Oxfam vlastní 26 nejbohatších lidí stejný majetek jako celá chudší polovina planety. 

I v rozvojovém světě sice dochází k narůstání nerovnosti mezi bohatými a chudými (například v Indii nebo Číně), ale i ta nejchudší populace si tam v posledních 10−15 letech výrazně polepšila, řekl v našem vysílání ekonom Jan Bureš. Podle Oxfamu by k nápravě současného stavu mohly přispět vyšší majetkové daně. Ekonom Bureš se pak ale také ptá, do jaké míry a kde... 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související